Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vedení ČSSD jedná o budoucnosti strany

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hradec Králové - V Hradci Králové začalo jednání širšího vedení ČSSD, které bude rozhodovat o formátu a termínu mimořádného sjezdu. Diskutovat by se mohlo i o budoucím předsedovi, který by se měl ujmout ČSSD po mimořádném sjezdu.

Ústřední výkonný výbor by měl také probírat rozpočet sociální demokracie, kterému uškodil špatný výsledek ve sněmovních volbách, ale také možnou změnu stanov. Diskutovat by se mohlo i o budoucím předsedovi, který by se měl ujmout ČSSD po mimořádném sjezdu. Spekuluje se například o hejtmanovi Vysočiny Jiřím Běhounkovi, který dnes novinářům řekl, že je ochotný se o nabídce bavit, pokud přijde.

Úprava stanov by podle úřadujícího šéfa ČSSD Milana Chovance měla zvýšit akceschopnost strany. Podle spekulací by při ní mohla mimo jiné být odstraněna podmínka, aby předseda i místopředsedové byli ve straně alespoň čtyři roky. Běhounek je nestraník. Před novináři nechtěl o své možné kandidatuře spekulovat. "Jak ji můžu oznámit, když mi nebylo nic nabídnuto. Zatím jsou to všechno mediální spekulace," řekl novinářům.

Běhounek uvedl, že si všechno musí nejprve ujasnit straníci. "Pokud jsou názoru, že i nestraník, který má výsledky, je schopen něco přinést, tak ať mi to někdo řekne," uvedl. Dodal, že i v minulosti byl vždy osloven. "Je to těžké jako nestraník se někam cpát. Pak vás zaříznou v prvním kole, protože jste moc aktivní. Já byl vždy, i co se týče hejtmanství a dalších věcí, požádán," řekl.

Připustil však, že by se mohl o nabídce na kandidaturu bavit, kdyby byl osloven. "Pravděpodobně by to byl světový unikát, abych byl předsedou ČSSD bez toho, abych byl členem," řekl Běhounek na dotaz, zda by v takovém případě do sociální demokracie vstoupil.

ČSSD ve volbách obhajovala 20,45 procenta, ale získala jen 7,27 procenta hlasů, což pro dosud nejsilnější stranu Sněmovny znamená 15 mandátů. Současné vedení chce ČSSD dovést do sjezdu a umožnit volbu nových lídrů. Chovanec původně hovořil o přímé volbě, předsednictvo však podpořilo variantu, aby šéfa vybrali standardně delegáti sjezdu.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy