Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pořadatelé vysvětlili, proč nenechali Horáčka promluvit na oslavách 17. listopadu

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Koncert pro budoucnost v pátek v centru Prahy navštívily tisíce lidí všech generací, kteří téměř z poloviny zaplnili Václavské náměstí. Akci mnozí přítomní vnímali jako prezidentskou kampaň a organizátoři sami pozvali některé prezidentské kandidáty, dorazil také prezidentský kandidát Michal Horáček, kterému ale pořadatelé neumožnili vystoupení. V reakci na řadu dotazů na sociálních sítích i v médiích nyní organizátoři vysvětlili, proč se tak stalo.

Mezi českými zástavami a vlajkami Evropské unie, Ukrajiny a Tibetu se objevily i transparenty s texty proti prezidentu Zemanovi. "Naše heslo - Miloši pusť veslo," stálo na jednom z nich. Bývalý politik Daniel Kroupa apeloval, aby lidé nevolili zájmy "totalitní Číny a ruské autoritářské společnosti". "Po 28 letech se k nám vrací lidé, proti kterým jsme bojovali," prohlásil.

V programu se objevila také výzva, aby lidé podepisovali petici žádající prezidenta Zemana, aby nekandidoval v nadcházejících volbách. Organizátoři pozvali také prezidentské kandidáty Marka Hilšera, Pavla Fischera a Jiřího Drahoše, kteří podle jejich názoru "nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu".

Na Koncert pro budoucnost dorazil také prezidentský kandidát Michal Horáček, který se divil, že mu pořadatelé neumožnili vystoupení. "Oni si myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuju? Nevím proč bych já, aktivní účastník revoluce a účastník všech jednání, měl být s Listopadem spojován méně než ti, kteří tam nebyli," řekl ČTK. Na twitteru pak uvedl, že mu Hilšer nabídl polovinu svého času pro vystoupení. "Pořadatelé to odmítli, ale jeho nabídky si vážím," napsal Horáček, který na podzim 1989 stál spolu s Michaelem Kocábem za iniciativou Most, jež navázala dialog s komunistickou mocí.

Václav Němec ČTK za pořadatele řekl, že jde o umělou kauzu. Uvedl, že při výběru řečníků přihlédli mimo jiné k tomu, že Horáčekmá na svou prezidentskou kampaň dost peněz a že dali přednost těm "méně zvýhodněným". Podle něj je právem organizátorů pozvat koho uznají za vhodné. Výběr tří lidí zdůvodnil i omezenou kapacitou.

Koncert pořádala nezisková organizace Nerudný fest spolu s dalšími iniciativami a nyní se rozhodla vysvětlit, co se stalo. "Předně nikdo z organizátorů nijak nezpochybňuje přínos pana Horáčka k událostem Sametové revoluce. Jeho přínosu si vážíme a za jeho činnost a postoje během Sametové revoluce mu děkujeme," uvedli organizátoři v prohlášení na webu koncertu.

Pozvaní kandidáti byli podle nich vybráni na základě souladu jejich postojů s hodnotami 17. listopadu a následně na základě jejich dosavadní veřejné známosti a prostoru kandidátů promlouvat k veřejnosti. Cílem bylo podpořit ty, kteří ho z dlouhodobého hlediska tolik neměli.

"Pan Michal Horáček je dlouhodobě velmi známou osobností a v kampani od počátku patří mezi nejviditelnější kandidáty, a to i podle průzkumů. Následnou nabídku na vystoupení pana Horáčka, kterou jsme obdrželi až po zveřejnění finálního programu, jsme slušně odmítli s tím, že si této nabídky velice vážíme. Současně jsme týmu pana Horáčka vysvětlili způsob výběru pozvaných kandidátů," vysvětlili.

"Panu Horáčkovi se tímto hluboce omlouváme, pokud jsme se ho jakkoliv dotkli. Z reakcí týmu jeho spolupracovníků na naše zdvořilé odmítnutí jeho účasti jsme původně takový dojem neměli. O to více nás mrzí, že nám své rozhořčení vzkázal v den oslav státního svátku přes média, aniž by nás nejprve osobně kontaktoval a celou věc si s námi vyjasnil. Nicméně jsme rádi, že na Václavské náměstí dorazil a přejeme mu mnoho úspěchů v prezidentské volbě, tak jako všem demokratickým kandidátům," dodali.

Témata:  17. listopadu Michal Horáček

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:49

Izraelci zvažují odvetu již dnes. Rozhodne válečný kabinet

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.