Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS k přepočítání hlasů: Fiala žádá změny, Skopeček mluví o ohrožení legitimity

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Předseda ODS Petr Fiala plně respektuje rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který dnes po přepočtu preferenčních hlasů pro ODS v polovině Středočeského kraje rozhodl o mandátu pro Martina Kupku namísto Petra Bendla.

Fiala ČTK sdělil, že je potřeba se z chyb poučit a udělat takové změny, aby se v budoucnu nestávaly. Bendla považoval za jednoho z nejpracovitějších poslanců klubu ODS.

Nejvyšší správní soud dostal podnět od Tomáše Nováka, který dal preferenční hlas Kupkovi, ale nebyl ve výsledcích volebního okrsku zohledněn. Soud proto přezkoumal více než 900 okrsků. Téměř ve 200 z nich zjistil chybu. Vznikly tím, že volební komise nezapočítaly hlasy kandidátů na zadní straně volebních lístků, což byl případ Kupky, ale také připočetly hlasy kandidátům na předních místech, přestože volič žádné kroužky na lístek nedal.

Mandáty tak původně získali Jan Skopeček, Veronika Vrecionová, Vojtěch Munzar a Petr Bendl. Soud ale volbu Bendla zneplatnil a mandát přisoudil Kupkovi, který byl až na 31. místě kandidátky. Soud zjistil, že přední kandidáti oproti původním informacím získali skoro o 500 preferenčních hlasů méně a Kupka o 150 více.

Chyby, které odhalil Nejvyšší správní soud (NSS) při přezkumu volebních výsledků ODS ve středních Čechách, ohrožují legitimitu voleb a je potřeba se zamyslet nad tím, jak zjednodušit práci volebních komisí. ČTK to dnes řekl předseda středočeské ODS Jan Skopeček v reakci na výsledek přepočtu preferenčních hlasů, na jehož základě získal mandát poslance za ODS Martin Kupka místo Petra Bendla.

Skopeček si váží práce členů volebních komisí a myslí si, že drtivá většina z nich pracuje zodpovědně. Na druhé straně chyby, které NSS objevil, jsou natolik závažné, že vedly ke změně mandátu. To se podle Skopečka nesmí opakovat. "Chyby v takovém rozsahu ohrožují legitimitu celých voleb," upozornil.

Podle Skopečka je dobře, že NSS chyby opravil a dospělo se k výsledku, který odráží skutečnou vůli voličů. "Lidsky to Petru Bendlovi nepřeji, ale přednost má samozřejmě to, aby výsledky byly spočítány správně," uvedl Skopeček. Myslí si nicméně, že pokud má politik prohrát volby a odejít ze Sněmovny, mělo by se to stát po uzavření volebních místností, a ne až po několika týdnech.

Témata:  Petr Fiala ODS Jan Skopeček (ODS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy