reklama

Vyhlášením lhůty pro podávání návrhů kandidátů do funkce předsedy dnešní první den ustavující schůze zhruba po třech hodinách včetně 40minutové přestávky pro jednání klubů skončil. Schůze bude pokračovat od středečních 10:00. V úterý se poslanci kvůli zákonné lhůtě provázející volbu šéfa dolní komory nesejdou.

Bod o vyhlášení lhůty vyvolal obdobný, i když kratší spor, jako se odehrál při stanovení počtu členů mandátového a imunitního výboru. Šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) chtěl vyhlásit i termín pro podávání návrhů kandidátů do místopředsednických funkcí. „Technicky v tom není žádný problém," zdůraznil.

Ozvaly se ale hlasy, které poukazovaly na závěry ze schůze volební komise z minulého týdne, které pojednávají jen o lhůtě pro volbu předsedy. „Buď máme komisi, nebo ji zrušme a vy budete rozhodovat všechno sám. Máme 75 minut na to, abychom svolali kluby a podali nominace," udeřil na něj předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek se zase Kolovratníka tázal na to, zda si se Sněmovnou hraje. Plénum by podle jeho názoru mělo být ve střehu před měněním volebního řádu ze strany vítězného hnutí ANO, kterému vytkl nepřipravenost a amatérské chování. Předsedající Jan Hamáček (ČSSD) navíc upozornil na to, že bez usnesení volební komise není možné lhůtu pro podávání kandidátů na místopředsedy Sněmovny vyhlásit. Komise by se tedy nejprve musela znovu sejít.

Kolovratník se se sice ohradil, zároveň ale zalitoval, že s nápadem přišel. Zdůraznil, že nechtěl zničit dohodu z volební komise. Případné vyhlášení lhůty pro podávání návrhů na kandidáty na místopředsedy bylo podle Kolovratníka návrhem ke zvážení, případně k hlasování pléna.

Patrně jediným uchazečem o pozici předsedy dolní komory bude její bývalý místopředseda Radek Vondráček (ANO). Pro volbu má dostatečnou podporu i od poslanců Pirátů, SPD a KSČM. Vondráček už ohlásil, že navrhne, aby místopředsedů Sněmovny bylo pět, tedy o jednoho více než v minulém volebním období. Pozice by tedy mohli získat nominanti ODS, Pirátů, SPD, KSČM a ČSSD.

Zatímco nominace na předsedu Sněmovny budou moci kluby podávat volební komisi do dnešních 17:00, termín ohledně místopředsedů bude vyhlášen až ve středu, kdy plénum stanoví také jejich počet. Volba místopředsedů se tak uskuteční kvůli 24hodinové zákonné lhůtě s největší pravděpodobností až v pátek.