reklama

Předsednictvo KDU-ČSL dnes doporučilo lidoveckým poslanců, aby hlasovali pro vydání Babiše a Faltýnka. První místopředseda strany Marian Jurečka už avizoval, že takto hlasovat bude. "Stejně jako před dvěma měsíci budu hlasovat pro vydání poslanců Babiše a Faltýnka. Chci, ať je tato kauza vyšetřena a je v ní jednou pro vždy jasno. Mimochodem i proto, že ANO mělo a má ve svém programu k imunitě takový jasný postoj a já tento postoj rád podpořím," napsal na twitteru Jurečka.

"Pokud bude žádost stejná jako minule, budu pro vydání," napsal ČTK místopředseda sociálních demokratů Jan Hamáček. Stejně jako při minulém hlasování se zachová i poslankyně ODS Jana Černochová, která vydání obou poslanců v předchozí Sněmovně podpořila. "Budu hlasovat úplně stejně," napsala.

"Krok je očekávaný a správný. Situace se od minulé žádosti nijak zásadně nezměnila," řekl k policejní žádosti o vydání Babiše s Faltýnkem kandidát Pirátů na místopředsedu Sněmovny Vojtěch Pikal. Bude hlasovat pro vydání, stejně jako zbytek pirátského poslaneckého klubu, který se tak usnesl ihned po svém založení.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozornil na to, že na konečný výsledek hlasování o policejní žádosti může mít vliv i podoba mandátového a imunitního výboru, jak ji v pondělí schválila Sněmovna. Bartoš ví, že o vydání bude hlasovat plénum, mnozí poslanci se ale mohou odvolávat na doporučení výboru, ve kterém budou mít většinu ANO a SPD.

Důležitý pro výsledek hlasování o vydání bude postoj hnutí SPD, jeho předseda Tomio Okamura ale už dříve uvedl, že by jeho poslanci policejní žádosti vyhověli. Dnes se k podané žádosti Okamura zatím nevyjádřil.

Pro vydání poslanců ANO bude pravděpodobně i předseda hnutí STAN Petr Gazdík. Komunisté zatím nechtěli předjímat, jak se k žádosti postaví.