Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha není pro EU dost dobrá? Úřad EBA bude sídlit v Paříži

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - V pondělí země EU rozhodly, že Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) se po brexitu přestěhuje z Londýna do Paříže. Ve hře byla i Praha. Od počátku ale Praha příliš šancí neměla, shodli se analytici.

EBA oficiálně vznikla na počátku roku 2011 a převzala úkoly od Výboru evropských orgánů bankovního dohledu. EBA se mimo jiné stará o stabilitu finančního systému, transparentnost trhů a finančních produktů a ochranu vkladatelů a investorů.

"Pro Českou republiku je to škoda, ale v konkurenci evropských finančních center jako je Paříž nebo Frankfurt byly šance české metropole poměrně nízké. EBA je velmi důležitá instituce, proto bylo pravděpodobné, že její sídlo bude v Německu či Francii," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda soudí, že Praha nikdy šanci na sídlo EBA neměla. "Jinak relokace úřadu EBA do Prahy by české metropoli prospěla, jelikož by tím pádem v ČR vznikly desítky vysoce kvalifikovaných pracovních pozic," uvedl.

Minimální šance Prahy podle Kovandy dokazuje i případ Bratislavy, která se ucházela o Evropský úřad pro léčivé přípravky (EMA). "Bratislava si přitom nevedla vůbec špatně, připravila kvalitní návrh podmínek relokace úřadu, avšak stejně nepostoupila ani do druhého kola," uvedl. To podle Kovandy ukazuje, že EU se stále až příliš dělí na staré a nové členské země.

Témata:  Praha EU ekonomika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.