reklama

Komora to uvedla v tiskové zprávě k nynější návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Rusku. Argumentuje hlavně vývozem mléčných výrobků do Ruské federace, který se po zavedení embarga propadl. Za tři roky trvání sankcí ztráta mlékárenského průmyslu podle komory dosáhla miliardy korun. Na jednání v Rusku své zástupce nemá.

Podobný postoj komora zastává od zavedení sankcí. „Zatímco za období leden - prosinec 2013 činil objem vývozu mléka a mléčných výrobků z ČR do Ruské federace celkem 238 milionů korun, za období leden - červen 2014, tedy za půl roku, činil tento objem již 188 miliónů korun a rostl zejména vývoz sýrů a sušeného mléka," uvedl prezident komory Miroslav Toman.

Podle údajů ministerstva zemědělství ale i přes sankce agrární vývoz do Ruska z ČR proti roku 2013 nepoklesl. Uvádí, že celkový agrární vývoz do Ruska z ČR byl v roce 2013 v hodnotě 2,45 miliardy korun, o rok později pak 2,96 miliardy korun. V roce 2015 klesl na 2,35 miliardy korun, loni pak šlo o 2,56 miliardy korun. Letos za tři čtvrtletí 1,9 miliardy, obdobně jako loni za stejný časový úsek.

Podle komory ztráty u přímých exportérů v mlékárenském sektoru v roce 2014 dosáhly 350 milionů korun, vedlejší dopady však byly podle komory citelnější. Zejména pak pokles výkupní ceny mléka, který i prostřednictvím krizových balíčků řešila Evropská unie, potažmo české ministerstvo zemědělství. V následujících letech tak byla podle komory ztráta kolem 400 milionů korun ročně.

„Veškeré investice na ruském trhu jsou tak dnes v podstatě zmařeny, protože české výrobce nahradí na ruském trhu dodavatelé z jiných produkčních oblastí a bude velice obtížné se na něj znovu vrátit, minimálně to bude znamenat vynaložit tyto investice znovu," dodal Toman.

Evropská nadprodukce, která nemohla putovat do Ruska, potom podle komory skončila v nových členských zemích EU. "Vzhledem k tomu, že se doposud žádné české mlékárenské společnosti nepodařilo uvedenou ztrátu výrazněji snížit a Rusko nahradit jiným exportním teritoriem, bylo by ukončení ruských sankcí vůči České republice z pohledu potravinářů velmi vítaným krokem," dodala komora.

Do Ruska Češi nemohou vozit mléčné výrobky, na sankčním seznamu je i zelenina, maso, drůbež nebo ryby. Jak již před časem uvedli zástupci ministerstva zemědělství, Rusové mají stále větší zájem o zemědělské technologie, například v chovu ryb. Vývozní potenciál je v dodávkách genetických zdrojů nebo chmele a piva. U piva se vývoz zvyšuje, za loňský rok šlo o dodávky za 374 milionů korun, letos do konce září pak za 337 milionů korun.

Český stát se snaží podporovat agrární obchod s Ruskou federací dlouhodobě, působí tam například jeden z agrárních diplomatů, které zavedla současná vláda.