Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nepůjde k soudu, Ošťadal a Karlova univerzita stáhli žalobu

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Fyzik Ivan Ošťádal a Karlova univerzita v úterý stáhli žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ošťádal se domáhal toho, aby soud určil, že prezident postupoval nezákonně, když jemu a univerzitě nedoručil své rozhodnutí o nejmenování Ošťádala profesorem.

ČTK to dnes řekla Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, který se dnes měl žalobou zabývat. Vyjádření Ošťádala a univerzity ČTK shání.

V žalobě, kterou měl soud projednat, napadal fyzik to, že jemu ani univerzitě Zeman nezaslal rozhodnutí o jmenování. Dále žádal, aby soud prezidentovi uložil povinnost rozhodnutí škole i Ošťádalovi doručit. "Oba žalobci zaslali soudu, že berou žalobu zpět, řízení proto bude zastaveno," řekla ČTK bez dalších podrobností Puci.

Fyzik podal v minulosti i žalobu, ve které napadal ve věci jmenování profesorem prezidentovu nečinnost, tu však soudy zamítly. Jejich rozhodnutí v pondělí potvrdil Ústavní soud. Soudy dospěly k názoru, že v době jejich rozhodování prezident nečinný nebyl. Loni v lednu 2016 - dva měsíce po podání žaloby - napsal dopis tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD), ve kterém uvedl, že Ošťádala nejmenuje.

Témata:  Miloš Zeman Univerzita Karlova EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy