Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nepůjde k soudu, Ošťadal a Karlova univerzita stáhli žalobu

Univerzita Karlova
Univerzita Karlova
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Fyzik Ivan Ošťádal a Karlova univerzita v úterý stáhli žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Ošťádal se domáhal toho, aby soud určil, že prezident postupoval nezákonně, když jemu a univerzitě nedoručil své rozhodnutí o nejmenování Ošťádala profesorem.

ČTK to dnes řekla Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, který se dnes měl žalobou zabývat. Vyjádření Ošťádala a univerzity ČTK shání.

V žalobě, kterou měl soud projednat, napadal fyzik to, že jemu ani univerzitě Zeman nezaslal rozhodnutí o jmenování. Dále žádal, aby soud prezidentovi uložil povinnost rozhodnutí škole i Ošťádalovi doručit. "Oba žalobci zaslali soudu, že berou žalobu zpět, řízení proto bude zastaveno," řekla ČTK bez dalších podrobností Puci.

Fyzik podal v minulosti i žalobu, ve které napadal ve věci jmenování profesorem prezidentovu nečinnost, tu však soudy zamítly. Jejich rozhodnutí v pondělí potvrdil Ústavní soud. Soudy dospěly k názoru, že v době jejich rozhodování prezident nečinný nebyl. Loni v lednu 2016 - dva měsíce po podání žaloby - napsal dopis tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové (ČSSD), ve kterém uvedl, že Ošťádala nejmenuje.

Témata:  Miloš Zeman Univerzita Karlova EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy