Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má kompletní Sněmovnu, na programu je zřizování výborů

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nová Sněmovna je teprve po dnešku kompletní. V úvodu druhého jednacího dne ustavující schůze složil slib Jiří Dolejš (KSČM).

Kvůli zahraniční cestě Dolejš chyběl na pondělním zahájení první povolební schůze, kdy složilo slib ostatních 199 členů dolní komory. Schůze pak pokračovala ustavením mandátového a imunitního výboru.

Dolejš byl v Jižní Americe, z pověření KSČM se účastnil sjezdu brazilské komunistické strany.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřídila jako první z výborů. Předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) přečetl před plénem jména všech 19 členů, které podle poměrného zastoupení nominovaly sněmovní strany. Následně byla přerušena do 11:45, aby se členové výboru mohli sejít, zvolit předsedu a ověřit platnost volby všech nových poslanců.

O místo v čele výboru by se měli utkat Stanislav Grospič (KSČM) a Petr Gazdík (STAN). Hned v následujících týdnech se členové výboru budou zabývat opětovnou policejní žádostí o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jiří Dolejš

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy