reklama

Právník Jany Nečasové (dříve Nagyové), která podle verdiktu zneužití zosnovala, si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Totéž učinil státní zástupce Rostislav Bajger. Obvodní soud pro Prahu 1 obžalovaným uložil podmíněné tresty, žalobce chtěl nepodmíněné.

Současná manželka a dřívější šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase podle rozsudku nezákonně úkolovala v roce 2012 zpravodajce, aby sledovali Nečasovu tehdejší manželku Radku. Získáním informací o údajné manželčině nevěře prý měli uspíšit Nečasův rozvod. Později podle verdiktu nechala sledovat také dva zaměstnance úřadu vlády.

Žalobce Bajger požadoval uložení nepodmíněných trestů vězení od tří let a čtyř měsíců do tří let a deseti měsíců. S rozhodnutím o podání odvolání chce počkat do doby, než obdrží písemné odůvodnění rozsudku. Stejně tak vyčká ohledně případného obvinění Nečase z křivé výpovědi. Soud totiž dnes konstatoval, že Nečas v postavení svědka nemluvil pravdu, když podpořil obhajobu manželky. "Zatím nechci spekulovat," řekl k tomu Bajger novinářům.

Předsedkyně soudního senátu Pavla Hájková uvedla, že soud uložil tresty "nižší, výchovné". Bajgerově návrhu na nepodmíněné tresty nevyhověla zejména proto, že od zahájení trestního stíhání uplynula dlouhá doba, která byla zapříčiněna průtahy v řízení. Ty ale nezpůsobili obžalovaní, kteří podle Hájkové v hlavním líčení naopak spolupracovali. Obžalobu soud řeší od roku 2014, předchozí soudkyně Helena Králová opakovaně vynesla zprošťující rozsudek a žalobci se pokaždé úspěšně odvolali.