Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stovkám prodejen COOP hrozí uzavření, statisíce lidí nebudou mít kde nakoupit

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Stovkám ztrátových prodejen sítě COOP hrozí uzavření. To by ale vedlo k výraznému zhoršení kvality života pro statisíce obyvatel na venkově.

Skupina COOP, která provozuje převážně v menších obcích 2700 prodejen, nemůže své ztrátové obchody neustále dotovat z vlastních prostředků. Ztrátových je nyní asi tisíc z nich. Provozování prodejen v obcích do 500 obyvatel je veřejná služba, nikoliv podnikání. Skupina COOP to dnes uvedla v tiskové zprávě zaslané ČTK.

"Přitom zavřením ztrátových prodejen by družstvům COOP stoupl celkový zisk. Nemůžeme ztrátové prodejny neustále dotovat z našich prostředků," uvedl předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev (Skupina COOP) Pavel Březina.

Vláda letos v červnu schválila plány na podporu obslužnosti venkova, pomoci by mohl prodej potravin v partnerských pobočkách pošty nebo lepší internet. Prodej potravin v malých obcích by se pak mohl podle návrhu ministerstva zemědělství označit za veřejnou službu, která by měla nárok na veřejnou podporu. Otázkou však nyní je, jak se k plánu postaví nová vláda. Podle původního návrhu ministerstva by za splnění některých podmínek bylo možné označit zajištění potravinové obslužnosti v obcích pod 1000 obyvatel za veřejnou službu.

Podle Březiny však nyní rychle rostoucí platy a nízká nezaměstnanost vedou k situaci, kdy musejí být pro ztrátovost zavírány malé prodejny na vesnicích. I když si lidé mohou za vyšší platy dovolit více nakupovat, při zvýšení platů zaměstnanců prodejen se zvyšuje ztrátovost i malých prodejen v regionech a ty jsou tak po stovkách zavírány.

Témata:  obchody COOP EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy