Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V prezidentských volbách bude bojovat 9 kandidátů, potvrdilo vnitro. Nejvíc chyb bylo u Zemana

Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Prezident Miloš Zeman a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vystoupili 21. srpna na tiskové konferenci v Praze.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministerstvo vnitra připustilo k prezidentským volbám všech devět kandidátů, jejichž úspěšná registrace se očekávala. Odmítnuto dnes naopak 11 uchazečů, kteří nedodali nominační podpisy v potřebném počtu. Největší chybovost podpisů byla u petice současné hlavy státu Miloše Zemana.

První kolo prezidentských voleb se bude konat 12. a 13. ledna. Mezi nejvážnější protivníky Zemana patří bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš a podnikatel Michal Horáček. Všichni podali kandidaturu podpořenou podpisy občanů. Vnitro Drahošovi zaregistrovalo přes 141.000 podpisů, Zemanovi asi 104.000 a Horáčkovi necelých 87.000.

Pokud jde o Zemana, v prvních odebraných vzorcích našli úředníci chyby u téměř 8,3 procent podpisů, v druhém vzorku pak necelých 7,7 procenta. Z petice proto byl současnému prezidentovi odečten průměr obou čísel. Horáček měl chybovost necelá tři procenta a Drahoš 2,6 procenta.

Registračním sítem prošli také bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA), prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (za Realisty) a hudebník a předseda strany Rozumní Petr Hannig, které podpořilo více než 20 poslanců. Dostatečnou podporu senátorů získali bývalý premiér Mirek Topolánek, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer a lékař a aktivista Marek Hilšer.

Vyřazení kandidáti se budou moci do středy odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu, který by měl o případných odvoláních rozhodnout do poloviny prosince. Zákonné podmínky nesplnili Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadim, Anna Kašná, Martin Ludačka, Karel Světnička a Josef Toman. Poslední z uchazečů již avizoval, že se obrátí na soud. Domnívá se, že mu někdo podpisy ukradl.

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Jiří Drahoš Ministerstvo vnitra České republiky Michal Horáček Marek Hilšer Vratislav Kulhánek Pavel Fischer Petr Hannig Mirek Topolánek Jiří Hynek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy