reklama

Horáček patřil k těm, které do boje o Hrad vstupují na základě podpory občanů. Nasbíral přes 89.000 podpisů.

"Jsem rád za tu pestrou nabídku," komentoval Horáček počet soupeřů v boji o prezidentský úřad. Za svou výhodu považuje finanční i politickou nezávislost, protože předvolební kampaň si financuje sám. Lidé podle něj mohou vybírat mezi kandidáty, kteří jsou navázáni na "papaláše a finanční skupiny", nebo zvolit někoho, kdo takové vazby nemá.

Prezident Miloš Zeman předem oznámil, že debat se účastnit nebude. "Připadá mi, že postoj pana Zemana by málokterý člověk, který ctí pravidla, ocenil," komentoval to Horáček. Právě v debatách se podle něj ukáže, jak je člověk vybavený pro prezidentskou funkci. "Prezident musí být fit fyzicky i mentálně. Musí se těch debat zúčastňovat, protože jinak podrývá jejich smysl a vlastně tak jde proti zájmům občanů," podotkl Horáček.

Podnikatel a textař Horáček oznámil kandidaturu loni v listopadu. Svou kampaň vede pod heslem "Silní lidé, hrdá země". Horáček dnes řekl, že Česká republika není zemí ufňukaných, malověrných a nechápavých lidí. V regionech podle něj žijí osobnosti, které mohou být inspirací pro celý národ.

"Mým cílem je upozorňovat na ty inspirátory. Pokud budu mít možnost někoho vyznamenat ve Vladislavském sále, tak to nebude Dan Hůlka," řekl. Státní vyznamenání, která prezident tradičně uděluje na výročí vzniku samostatného Československa, by od Horáčka dostal například páter Josef Suchár - farář, který se zasloužil o obnovu vesnice Neratov v Orlických horách.