reklama

Výbory budou mít od 17 do 24 členů. Jejich počty vycházejí ze čtvrteční dohody všech poslaneckých klubů. K návrhu, který předložil předseda poslanců vítězného hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, se proto nekonala žádná diskuse.

V ústavně-právním výboru bude působit 22 poslanců. V osmi výborech bude po 18 poslancích. Jde o organizační, volební, evropský, zahraniční, zemědělský, bezpečnostní a branný výbor a o výbor pro životní prostředí. Nejmenšími výbory budou kontrolní a petiční, zasedne v nich po 17 poslancích. Mandátový a imunitní výbor je 19členný. Jako jediný už má také předsedu, a to Stanislava Grospiče (KSČM).

Sněmovna výbory ustaví, tedy projedná jejich složení, na druhé schůzi, která začne v úterý odpoledne. Předsedy jednotlivých výborů pak budou volit jejich členové, plénum je následně potvrzuje.

V minulém volebním období měly nejpočetnější výbory 25 členů, a to rozpočtový, hospodářský a zdravotnický. V sociálním a školském výboru a ve výboru pro veřejnou správu zasedalo po 21 poslancích. Po 19 členech měly ústavně-právní, zemědělský a evropský výbor. Organizační výbor byl 18členný. V ostatních výborech působilo vždy 15 poslanců. Šlo o branný, bezpečnostní, kontrolní, zahraniční, volební a petiční výbor a o výbor pro životní prostředí a mandátový a imunitní výbor.