reklama

Vrátit celému procesu vážnost a důstojnost je plánem bývalého předsedy vlády Mirka Topolánka. Podotkl, že hrdinové druhé světové války postupně odcházejí nebo již oceněni byli. "Každý prezident měl své priority a bylo to zřetelné. Nemyslím, že bych uděloval více vyznamenání než ti přede mnou," uvedl.

Bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš chce oceňovat podstatně méně lidí, než jak se dělo v posledních letech. Chtěl by také zúžit důvody pro udělení vyznamenání na zásadní přínosy pro Českou republiku. "Osobní vztah k prezidentovi mezi ně určitě nepatří," poznamenal.

Textař Michal Horáček poznamenal, že přesný počet vyznamenaných odhadnout nedovede. Během svých cest po ČR ale podle svých slov poznal spoustu lidí, kteří by si je zasloužili. Jmenoval faráře Josefa Suchára, který pomáhá oživit vesnici Neratov, nebo fyzioterapeutku Emílii Vallovou, která pomáhá ochrnutým dětem. Poznamenal, že ti mohou lidi více inspirovat než třeba umělec František Ringo Čech či zpěvák Daniel Hůlka, kteří dostali medaili od Zemana.

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka by měli vyznamenání dostávat lidé, kteří si je zaslouží, mohou být vzory pro ostatní a udělali něco pro "svou zemi a pro lidi".

Vyznamenávání není otázkou kvantity ani podle bývalého předsedy představenstva Škody Auto Vratislava Kulhánka. Jde o každoroční výběr těch nejvhodnějších z velké řady osobností, které by si vyznamenat zasloužili, podotkl. "Určitě bych pozorně naslouchal doporučení a návrhům výboru, který je kvůli tomu ustanoven," dodal.

Lékař Hilšer nechce při udělování vyznamenání "vybočovat z průměru", který nastavili předchozí prezidenti. Nebude vyznamenávat lidi s pochybným morálním profilem.