Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší soud převzal Dalíkovo dovolání

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Nejvyšší soud (NS) se může začít zabývat dovoláním lobbisty Marka Dalíka, jenž si odpykává pět let vězení v souvislosti s podvodem při nákupu obrněnců Pandur pro českou armádu.

Dovolání samo o sobě nemá odkladný účinek. Lobbista proto 6. listopadu nastoupil do vězení v Ruzyni. Podle informací deníku Právo jej brzy poté Vězeňská služba přemístila do Znojma, kde už si trest odpykával před jeho přerušením.

Dalík vinu dlouhodobě popírá. Původně byl odsouzen ke čtyřem letům odnětí svobody za to, že si při neformální schůzce k nákupu pandurů řekl v listopadu 2007 o úplatek pro někoho z české vlády. Po zástupci firmy Steyr, která obrněné vozy dodávala, žádal podle trestního spisu půl miliardy korun.

Lobbista nastoupil do vězení, ovšem NS původní rozsudek letos na jaře zrušil, což pro Dalíka znamenalo po sedmi měsících cestu na svobodu. Nový pravomocný verdikt padl na konci letošního července a Dalíkovi o rok přitížil. Tentokrát jej soudu poslaly za mříže za to, že podváděl, když se ze zbrojařů pokusil vylákat peníze. Uvedl je prý v omyl tím, že předstíral svůj vliv na ministry.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (tehdy ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Topolánka (tehdy ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Témata:  Marek Dalík Nejvyšší soud kauza nákupu transportérů Pandur

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy