reklama

Šichtařová a nadsázkou upozorňuje, že soudě podle halasu na sociálních sítích i v tisku, sexuálně obtěžováno muselo být v uplynulém roce snad 99,99 procent žen ve věku nad osmnáct let. Aspoň tomu prý nasvědčuje kampaň MeToo.

Člověk by se podle ní skoro cítil tak trochu méněcenný, že nikomu za obtěžování dosud nestál. Jí osobně totiž během posledního roku sexuálně neobtěžoval nikdo. Jen jednou se na ní prý nějaký muž začal lepit a pokoušel se jí v davu osahávat. "Levou rukou jsem ho chytila pod krkem, pravou jsem mu dala pěstí a začala ječet na celý vagón „podívejte se na toho prasáka!“. Lidé se v děsu, že by snad mohli být zataženi do nějaké lapálie, začali okamžitě odsouvat na druhý konec vlaku a měli spoustu práce při hledání čehosi ve svých kapsách, kabelkách a na stropě," popsala na svém blogu. 

"Protože jsme už vjížděli do stanice, ten týpek se mi vytrhnul a vyběhl ven. A já, v ráži, jsem si neodpustila vyštěknout na ten kurážný dav: „A vy jste stejná hovada jako ten prasák, co na tom stropě chcete vykoukat? Sem jste se měli koukat!“ A pokračovalo se v jízdě. Tak vám nevím: Bylo to sexuální obtěžování, nebo prostě jen konflikt s vypatlanou smažkou? Vždycky jsem se klonila k tomu druhému, takže mě ani nenapadlo si v rámci kampaně stěžovat. Koneckonců vyřešili jsme si to spolu, no ne? Mně se to nelíbilo, tudíž jsem to dotyčnému sdělila natolik polopaticky, že vzal dráhu," dodala.

Problém vidí v tom, že podle průzkumu provedeného v sedmi evropských zemích považuje za sexuální obtěžování každý národ něco jiného. Například 70 procentům Britů vadí vtipy o sexu. Většina Britek naopak považuje za obtěžování, když muž zírá ženě do výstřihu. "Jsem zmatena. Proč nějaká žena ukazuje výstřih, když ho ukazovat nechce? Možná by bylo praktičtější vzít si rolák, když mi to vadí...?" dodala.

Pro 16 procent Francouzů je ale sexuální obtěžování už jen pozvání na rande. "Teď už ale vážně mám celkem slušný problém. Když si uvědomím, že jsem svého budoucího manžela před dvaadvaceti lety vylákala na rande, a pak ho slovně vyzvala, aby se tedy už konečně k něčemu rozhoupal, protože jinak je s ním děsná nuda, fakt mi nedošlo, že ho chudáka sexuálně obtěžuju! Teď už chápu a veřejně se kaji, že jsem se uchýlila k takovému odsouzeníhodnému verbálnímu násilí," dodala s nadhledem.

Jisté vodítko podle ní poskytuje informace, že podle zmíněné studie prý s nějakou formou sexuálního obtěžování má v Evropě během posledních dvanácti měsíců každá pátá žena. Ve Skandinávii ale hlásilo sexuální obtěžování těžko uvěřitelných 80 procent žen, zatímco v jihovýchodní Evropě je to kolem pětadvaceti procent. "V zemích, kde se genderová rovnost a sexismus nejvíc řeší, má subjektivní pocit obtěžování nejvíc žen?" ptá se.

Sama prý nechce bagatelizovat skutečnou sexuální tyranii, odmítá se ale podřídit diktátu, který tvrdí, že sexuální obtěžování je jen to, že muž otevře ženě dveře nebo jí pomůže z kabátu. "Až se budu skutečně cítit obtěžovaná, nebudu se schovávat za žádnou kampaň, ale agresora ústně, a bude-li třeba, tak třeba i ručně, vykážu do patřičných mezí, protože se považuju za svéprávnou a ke svému jednání nepotřebuju podporu davu," dodala závěrem.