reklama

Proti Miloši Zemanovi se v minulých měsících ostře vymezil například končící premiér Bohuslav Sobotka. Ten například uvedl, že se domnívá, že Zeman v lednu už svůj post neobhájí. „Já si nemyslím, že pro budoucnost České republiky by byla dobrá zpráva, pokud bychom tady měli mít premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana v mocenském tandemu, který v zásadě bude kontrolovat Českou republiku jako Babišovu firmu,“ vysvětloval v květnu Sobotka, proč ČSSD uvažuje vlastním kandidátovi na Hrad. Varoval také, že Zeman se posouvá ze sociálnědemokratické do národně konzervativní pozice.

Zemana za dobrého kandidáta nepovažuje ani předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). „Zemana nelze považovat za levicového kandidáta,“ uvedl. 

K tomu, aby se ČSSD postavila společně za jednoho z uchazečů o Hrad, není podle Chovance ve straně vůle. Stranická podpora se přeceňuje, kandidáti o ni navíc příliš nestojí. „Necháme to volně, ať se rozhodnou členové sociální demokracie, koho chtějí volit," uvedl.

Například děčínská ČSSD to ale vidí jinak. Její prohlášení na svém facebookovém profilu zveřejnil poslanec Jaroslav Foldyna. „Prezident Miloš Zeman při výkonu své funkce mnohokrát prokázal schopnost a odvahu pravdivě pojmenovat všechny, a tedy často i nepříjemné skutečnosti, týkající se života v naší zemi,“ uvedl OVV ČSSD Děčín.

„Součástí jeho prezidentství bylo také předkládání návrhů řešení různých problematických jevů, a to návrhů takových, které vychází z ničím nepřikrášlované reality,“ tvrdí buňka ČSSD. „Jsme přesvědčeni, že jeho působení ve vnitrostátní i zahraniční politice bylo vždy v souladu se zájmy občanů České republiky,“ cituje z prohlášení Foldyna.

Právě proto se prý děčínská ČSSD rozhodla, že bude v prezidentské volbě Zemana otevřeně podporovat. „Jsme přesvědčeni, že velkou částí jeho voličů jsou jak současní tak, bohužel pro nás, naši bývalí voliči,“ píše se v prohlášení s tím, že mezi voliče Zemana patří i velká část ČSSD. „Současně vyzýváme vedení ČSSD k podpoře Miloše Zemana v prezidentských volbách 2018,“ dodávají děčínští občanští demokraté.