reklama

Koten bude v čele bezpečnostního výboru. Zatímco předsedy ostatních výborů Sněmovna potvrdila velkou většinou hlasů, pro Kotena zvedli ruku zejména poslanci ANO, SPD a KSČM. Podpořil ho i Václav Klaus mladší z ODS.

Sněmovna potvrdila předsedy celkem 15 výborů, které jejich členové zvolili v úterý a ve středu. Předsednické místo zůstává zatím volné v zahraničním výboru. Výbor by měl vést po skončení vládního angažmá nynější ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Předsedu mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče (KSČM) dolní komora potvrdila ve funkci už minulý týden. Organizační výbor vede Radek Vondráček (ANO) z titulu šéfa Sněmovny.

Poslanci nebudou na nynější schůzi projednávat obsazení sněmovních komisí. Příslušné body programu dnes vyřadili z programu. Vondráček postup zdůvodnil tím, že lhůta pro podávání návrhů kandidátů končí poslaneckým klubům až v pondělí. Na komisích navíc zřejmě nepanuje mezi sněmovními stranami shoda.

Celkem 11 komisí, tedy o tři víc než v minulém volebním období, založila Sněmovna v úterý. ANO, SPD a KSČM prosadily, že se všechny kromě ústavní komise obsadí podle poměrného zastoupení. Ostatní strany neúspěšně požadovaly, aby v kontrolních komisích měly strany po jednom zástupci. Kontrolní komise dohlížejí na činnost například zpravodajských služeb, Generální inspekce bezpečnostních sborů a Národního bezpečnostního úřadu.

Strany Demokratického bloku (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN) a ČSSD poukazují na to, že podle poměrného zastoupení bude mít ANO v komisích 40 procent členů a některé strany v nich vůbec nebudou. Sněmovní kontrola podle zástupců těchto stran přitom nabývá na důležitosti v souvislosti s tím, že předseda vítězného hnutí ANO sestavuje jednobarevnou menšinovou vládu.