reklama

Hájková z Obvodního soudu pro Prahu 1 dospěla minulý týden k závěru, že šéfka premiérova kabinetu Nečasová (dříve Nagyová) nezákonně zaúkolovala vojenské zpravodajce sledováním tehdejší Nečasovy ženy Radky a dvou zaměstnanců úřadu vlády. Obžalovaným uložila podmíněné tresty a zákazy činnosti.

Nečasová tvrdí, že je nevinná, v čemž ji svou výpovědí podpořil i Nečas. Soudnímu senátu řekl, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečnost své rodiny.

Podle soudkyně nevypovídal pravdu, za což mu v případě, že se to prokáže, hrozí až tři roky vězení. "Ve věci ponechám iniciativu státnímu zastupitelství, které, předpokládám, bude konat po obdržení písemného vyhotovení rozhodnutí, eventuálně poté, co o odvoláních rozhodne nadřízený soud," napsala dnes k případnému prověřování Nečasovy pravdomluvnosti Hájková.

Státní zástupce Rostislav Bajger nechtěl po vyhlášení rozsudku ohledně stíhání bývalého premiéra spekulovat, hodlá se nejprve seznámit s písemným odůvodněním rozsudku. Trestní řád stanoví, že státní zástupce je povinen stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozví.

Když má soudce podezření, že mu svědek neříkal pravdu, může prověření věci iniciovat sám. Tuto možnost nedávno využila například soudkyně pražského městského soudu Monika Křikavová, která dala při vyhlašování verdiktu nad drogovým dealerem Vítězslavem Meišnerem státní zástupkyni výslovně ke zvážení trestní stíhání svědčícího fotbalového reprezentanta Ondřeje Vaňka. Policie kvůli tomu sportovce prověřuje.

Obdobně jako Křikavová se dříve zachoval i její kolega Tomáš Kubovec, který podal podnět k prověření znalců obhajoby v kauze lobbisty Romana Janouška. Dopravního znalce Jiřího Dolečka poté soud nepravomocně potrestal za úmyslné hrubé zkreslení posudku podmínkou v délce 18 měsíců. Odvolací senát se bude tímto případem zabývat v lednu.