reklama

 Petr Pithart krátce po volbách prohlásil, že lidé ztrácejí důvěru v justici a spravedlnost v Česku a volební vítězství hnutí ANO je pouze důsledkem této ztráty důvěry. Vítěz Andrej Babiš a jeho souvěrci však v posledních dnech do pomyslné spravedlnosti kopou jako do skomírající bezbranné loutky. Jedním z těch, kdo významně zpochybnil spravedlnost v Čechách, je čerstvě zvolený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Jeho výroky o tom, že stíhání Andreje Babiše kvůli údajnému dotačnímu podvodu na Čapí hnízdo by mělo být zastaveno na čtyři roky, kdy bude Babiš pravděpodobným premiérem, však prolétly éterem jako by se nic nedělo. Přitom jde o zpochybnění práva přímo od právníka. Na druhou stranu se není čemu divit, policejní a justiční postupy totiž letos zpochybnil i sám ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Loajalita k šéfovi se zkrátka zdá být mnohem důležitější, než ochrana principů právního státu a rovnost všech lidí před zákonem. Skandálním se zdá být i Vondráčkovo čerstvé prohlášení v DVTV, kdy uvedl, že prý „kauza Čapí hnízdo prošla volbami“. Vracíme se snad do doby těsně poválečné, kdy na našem území běsnily na první pohled demokraticky znějící lidové soudy? Ne, spravedlnost by měla být plně v rukou justice, nikoliv v rukou voličů.

Další renomovanou právničkou, která pevně stojí za Babišem, je bývalá ministryně spravedlnost Helena Válková, které se, stejně jako všem straníkům ANO, nezdá policejní žádost o vydání. Poslanec hnutí Martin Kolovratník v rozhovoru uvedl, že pokud Válková, členka mandátového a imunitního výboru (kterému předsedá komunista Grospič), doporučí Babiše nevydat, tak bude Kolovratník proti vydání svého šéfa. Není těžké si domyslet, jaké doporučení Válková nakonec předestře.

Lpění Babiše na své funkci místo dobrovolného procesu očištění možná potvrzuje slova komentátora a novináře Jaroslava Kmenty. Ten je přesvědčený, že Babiš chce být jakožto premiér Česka uchráněn stíhání a chce tak ochránit i svou rodinu. Proč by navíc poslanci měli zájem na tom jmenovaného premiéra vydat, pokud by měl být trestně stíhaný? Mezinárodní ostuda Česka by byla nevyhnutelná. Poslanci hnutí ANO si jsou také dobře vědomi, že v případě stíhání Babiše by mohla v hnutí zavládnout anarchie (Babiš přeci vše řídí, i předseda Sněmovny Vondráček neměl tento týden ponětí, kdo jsou Babišem navržení ministři do nové vlády!) a v dalších volbách by mohlo utrpět velkou porážku. Lidi hlasovali zejména pro osobnost Andreje Babiše, nikoliv pro hnutí ANO.

Poslední ranou pro spravedlnost se zdá být čerstvý poslanec Pavel Růžička. Ten se po vzoru svého šéfa Babiše odmítá očistit. Ještě ve volebním kláním byl stíhán policií kvůli údajně nevýhodnému prodeji obecního majetku. Sám se však nově nabyté imunity odmítá vzdát, vinu odmítá a míní, že policisté jednali účelově a jejich posudek k případu nehovoří pravdu. Poslanec očividně okoukal postup od někoho staršího a zkušenějšího...