reklama

Vědci zkoumali populaci pstruha obecného v potoku na Prachaticku. V organismech pstruhů žijících v blízkosti vyústění čističek se nachází až 11 psychoaktivních látek, mezi něž patří například antidepresiva.

"Vodní organismy, které žijí v tocích, do nichž ústí čističky, jsou psychoaktivním látkám vystaveny celý život a koncentrace těchto látek v jejich těle může ovlivňovat jejich metabolismus i chování," uvedla Kateřina Grabicová z Laboratoře environmentální chemie a biochemie fakulty rybářství a ochrany.

Výzkum chtěl zjistit, zda látky z čističek nějak působí na ryby. "Domníváme se, že ovlivnění chování může v kombinaci s dalšími vlivy způsobovat velmi významné změny v populacích volně žijících ryb i obecně ve vodních ekosystémech. Ryby mohou například projevovat menší bázlivost a neukrýt se včas před predátorem," uvedla Grabicová.

K obdobným závěrům dospěli i zahraniční vědci ve studii, jejíž závěry letos publikoval odborný časopis Environmental Science & Technology. Také v řece Niagara se vyskytují zbytky léků používaných při léčbě deprese.