Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zástupci české justice se důrazně ohradili proti výrokům Vondráčka k Babišovi

Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Nově zvolení poslanci poprvé usedli do lavic
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Soudcovská unie a později i Unie státní zástupců se ohradily proti výrokům předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) ohledně hlasování o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání.

Vondráček uvedl v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce, že hlasování poslanců o vydání Babiše bude "úplně trošku jiné rozhodování, protože tam budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu".

Soudci se pobouří. "Soudcovská unie ČR se důrazně ohrazuje proti vyjádřením předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka k důvodům případného nevydání poslanců hnutí ANO k trestnímu stíhání, jimiž relativizuje nejen nezávislost Policie ČR a soustavy státního zastupitelství, ale v důsledku též soudů. Jako třetí nejvyšší ústavní činitel ČR tak zpochybňuje, že Česká republika je demokratickým právním státem založeným na respektu k lidským právům včetně práva na rovnost občanů před zákonem," uvedla unie v prohlášení zveřejněném na webu soudci.cz.

Totéž si myslí i státní zástupci. "Unie státních zástupců se plně ztotožňuje s prohlášením Soudcovské unie. Státní zastupitelství prokázalo a prokazuje, že pracuje řádně, nestranně a nepodléhá žádným vnějším tlakům," sdělil mluvčí unie žalobců Ondřej Šťastný.

Předseda Sněmovny později upřesnil, že důvody pro stíhání Babiše by podle něj měly být s ohledem na Babišovu budoucí vládní pozici důsledně a pečlivě prověřeny. Odmítl interpretaci, že se postavil proti stíhání Babiše proto, že se předseda ANO má stát premiérem.

Kriminalisté viní Babiše a dalšího poslance za ANO Jaroslava Faltýnka z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů EU, a to v souvislosti s padesátimilionovou dotací na farmu Čapí hnízdo.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Radek Vondráček soudnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy