reklama

Odpor českých voličů vůči tradičním stranám (a nutno říci, že v některých případech zcela oprávněný), vynesl do poslaneckých lavic i 22 členů hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Jedním z nich je i čerstvě zvolený šéf bezpečnostního výboru Sněmovny Radek Koten. Toho v hlasování podpořil i svérázný člen ODS Václav Klaus mladší, podle kterého je Okamurovo hnutí plně demokratické. Koten je však zářným příkladem, proč obavy Demokratického bloku nejsou úplně bezdůvodné. V bezpečnostním výboru se setká se svým „skoro kolegou“ z minulosti, „mlátičkou“ z KSČM Zdeňkem Ondráčkem.

Koten totiž podle zjištění Reflexu působil před rokem 1989 jako strážce Železné opony. V letech 1985 a 1986 sloužil v řadách Pohraniční stráže v Mikulově. Stráž má na svědomí desítky lidských životů těch, kteří se snažili z izolovaného Československa uprchnout. Ve výboru si bude notovat s Ondráčkem, který považuje 25 let po roce 89 za „velký problém“. Koten se netají až posedlou kritikou České televize když tvrdí, že pravda začíná tam, kde končí její signál. Namísto toho vesele sdílí články proslulého Aeronetu, který je monitorován jakožto web, jež šíří dezinformace a ruskou propagandu.

Koten je členem facebookových stránek „Chceme pryč z NATO a EU – Rusko je náš opravdový přítel“, což je v situaci, kdy NATO je garantem naší bezpečnosti, smutná realita. Nad bezpečností Česka bude v Parlamentu dohlížet také člen stránky „Za záchranu světa před Němci, ilumináty a USA“ nebo „Stop Američanům, stop americkým kolonám a stop americké provokaci Ruska“. Koten na dotaz Respektu, zda svým počínáním na sociálních sítích nešíří neověřené a falešné zprávy odpověděl, že Češi přeci „pravdu poznají“. Což je předpoklad až naivně optimistický, při stavu mediální gramotnosti Čechů. Podle studie Univerzity Karlovy z loňska je i důvěra v média na mizerné úrovni, důvěřuje jim jen asi polovina Čechů.

Varování před blokem ANO, SPD a KSČM se sice pro většinového voliče, který tyto strany volil, stala už ohranou a nudnou písničkou. Teď se ale ukazuje, že nemusí jít o planý poplach. Došlo totiž i na výhrůžky. O nich veřejně informoval poslanec za Starosty a nezávislé (STAN) Vít Rakušan, který je také kolegou Ondráčka a Kotena v bezpečnostním výboru. „Tento člověk se dostane ke všem strategickým informacím v utajovaném režimu,“ varuje před Kotenem na svém facebooku. „A to, že mi bylo naznačeno, že i na mě se něco najde, když budu příliš vidět? 28 let po Listopadu. Nová doba. Fakt bude líp? Možná už líp bylo. Ale nelze to vzdát. Je jen třeba vnímat, že se opravdu něco děje,“ dodává Rakušan. Zatím se zdá, že vnímá málokdo.

A Koten se pochybnostem o své osobě pouze směje. "Královsky se tím bavím. Každopádně jsem v Rusku nikdy nebyl, nemám tam žádné vazby. Ani tam neplánuji jet," uvedl v jednom z rozhovorů na otázku, zda je napojen na Rusko.