Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezapomeňte si natrhat "barborky", pořídit by si je měly hlavně vdavekchtivé dívky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Dnes má svátek Barbora. Tradiční "barborky", tedy větvičky třešně nebo jiného stromu, si mohou nařezat a dát do vázy dívky toužící vdát se v příštím roce. Prastarého obyčeje se ale drží i mnohé vdané ženy.

Podle loňského průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) udržuje zvyk řezaní "barborek" polovina českých domácností. Kromě třešňových větviček se do váziček dává také jabloň, meruňka, broskvoň, slivoň či zlatý déšť. Když větvičky do Vánoc vykvetou, měly by prý jejich majitelky mít o štěstí postaráno.

Kdo si dnes zapomene větvičku opatřit, a učiní tak až později, může zkusit přidat do vody několik kapek čpavku pro urychlení kvetení. Důležité je také větvičky nařezat šikmými řezy a vázu s vodou postavit do chladné místnosti. Do vyhřátého pokoje ji ženy mohou přenést až krátce před Štědrým dnem.

Svatá Barbora je mučednice, které dle legendy ve 4. století setnul mečem hlavu vlastní otec. Bývá uctívána jako patronka havířů, dětí, dělostřelců, architektů a matematiků. Ochraňovat má také další povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti. Je také ochránkyně proti smrti bleskem v časech bouří a požárů.

Témata:  advent Vánoce ženy jaro

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.