Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: ‚Falešný a prázdný Topol‘ se dere do druhého kola, Zemana spíše neporazí

Mirek Topolánek by se rád stal českým prezidentem
Mirek Topolánek by se rád stal českým prezidentem
Foto: Facebook

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – V rámci prezidentského klání se vyprofilovaly dvě významné tváře. Kromě dosavadního prezidenta se nově zdá být nejviditelnějším kandidátem bývalý premiér Mirek Topolánek. Zbylí uchazeči o Hrad vedle něho působí spíše jako změť nudných liberálů s občasným výskytem nacionalistických myšlenek.

V rámci prezidentského klání se vyprofilovaly dvě významné tváře. Kromě dosavadního prezidenta se nově zdá být nejviditelnějším kandidátem bývalý premiér Mirek Topolánek. Zbylí uchazeči o Hrad vedle něho působí spíše jako změť nudných liberálů s občasným výskytem nacionalistických myšlenek. I kdyby se však Topolánek do druhého kola dostal, zdolat Zemana se v tento moment jeví jako nemožný úkol.

Jako „falešného a prázdného“ Topolánka kdysi označil někdejší prezident Václav Klaus. V rámci prezidentského klání se ale spíše zdá, že prázdní jsou s výjimkou Zemana téměř všichni Topolánkovi soupeři. Uveďme si dva příklady z nedávné doby. V jedné z prezidentských debat, kterých se Zeman odmítá účastnit, byla kandidátům položena v souvislosti s nenávistnými příspěvky na adresu žáků multikulturní třídy nejmenované základní školy otázka, zda jsou Češi rasisti. Takřka všichni kandidáti v souladu s politickou korektností neurčitě odpověděli, že Češi rasisté nejsou. Jediný Topolánek z řady vyčníval a uvedl, že latentní rasismus je mezi Čechy určitě přítomen. Dodal, že od takovýchto jedinců by hlasy v prezidentských volbách ani nechtěl. Tím mohl naštvat mnohé Čechy i své potencionální voliče. Za upřímnost a vlastní názor si však zaslouží plusový bod.

Podobně jako Miloš Zeman, i Topolánek si představuje účast v předvolebních diskuzích po svém. Zeman se odmítá účastnit jakýchkoliv debat, ostatně to ani nepotřebuje. Kampaň, kterou dle svých slov nevede, uskutečňuje při návštěvách krajů Česka a ve „svém“ pořadu na TV Barrandov, kde si s ním notuje její šéf Jaromír Soukup. Topolánek se nyní vymezil vůči stylu diskuzí, které už proběhly. Typicky na nich sedí osm kandidátů, kteří mnohdy smí odpovídat pouze ano-ne, nebo mají na složitou společenskou otázku vymezený časový limit jedné minuty. Topolánek se z vlastní iniciativy rozhodl oslovit ostatní kandidáty a pozvat je do jakéhosi duelu, v němž se s nimi postupně utká. „Kandidát přestane říkat ploché věty,“ domnívá se někdejší premiér, kterému mnozí vytýkají, že byl jedním z nezkorumpovanějších předsedů vlád. Topolánek se nejprve ohradil vůči „stěžování si“ kandidáta Jiřího Drahoše na to, že se obává, že prezidentské volby mohou ovlivnit Rusové. Podle Topolánka by se s ním raději měl utkat v duelu, který žádná ruská propaganda zfalšovat či ovlivnit nemůže.

Jako první výzvu k souboji od Topolánka přijal textař Michal Horáček. „Ukázal, že je hráč,“ pochválil svého protikandidáta Topolánek. Ten se svým krokem snaží ovlivnit předvolební debaty a v podstatě režírovat jejich podobu. I tím se liší od zbylých uchazečů. I když mu momentálně výzkumy veřejného mínění moc nefandí, do karet mu může hrát politická zkušenost, nedávno ostatně vystoupil s projevem na půdě Evropského parlamentu, kde se zřejmě snažil demonstrovat, že ho evropští politici berou vážně. Vzpomeňme na minulou volbu, do druhého kola postoupili političtí matadoři Zeman a Schwarzenberg. Politikou takřka nepolíbení jsou teď naopak všichni Topolánkovi a Zemanovi protivníci.

Obrovským handicapem Topolánka je jeho kontroverzní vnímání. Negativně se vůči němu vymezuje značné procento voličů a dá se předpokládat, že by v souboji se Zemanem spíše neuspěl. Naopak pokud postoupí ne moc výrazný Drahoš, který ale nebudí negativní vášně, souboj se dá očekávat poměrně těsnější.

Témata:  Mirek Topolánek prezident ČR prezidentská kampaň Miloš Zeman Michal Horáček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy