Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaufland neuspěl u NSS ve sporu s ÚOHS

Nejvyšší správní soud
Nejvyšší správní soud
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Obchodní řetězec Kaufland neuspěl s kasační stížností ohledně postupu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ani u Nejvyššího správního soudu. Již dříve žalobu firmy zamítl Krajský soud v Brně.

Kaufland zpochybňoval možnost vést sektorové šetření ze strany ÚOHS a zpochybňoval i způsob a rozsah požadovaných informací a podkladů.

Soud Kauflandu ale nevyhověl. "Ačkoli byl rozsah požadovaných informací dosti široký, žalovaný (ÚOHS) jím nevybočil ze základního rámce daného zákonem," uvedl k případu už dříve soudce Krajského soudu v Brně Viktor Kučera.

ÚOHS postup soudu přivítal, protože možnost vykonávat sektorová šetření je pro něj významným nástrojem pro zjišťování informací o fungování trhů. Zákon o významné tržní síle je často diskutovanou normou, má svoje zastánce i kritiky.

ÚOHS letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly. Ve dvou případech řízení ukončil, firmy musely napravit svoje chování, pokutu ale nedostaly.

Témata:  Kaufland ÚOHS Nejvyšší správní soud (NSS)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy