Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli volební kampani padla další pokuta: Spolek útočil na politika, má zaplatit 26 tisíc

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Za porušování pravidel volební kampaně do Sněmovny udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu 26.000 korun blíže neupřesněnému spolku. Proti rozhodnutí lze podat správní žalobu ke Krajskému soudu v Brně, a to ve lhůtě dvou měsíců ode dne oznámení rozhodnutí.

Podle úřadu spolek zadal v květnu a červnu inzerci v tištěných médiích, na internetu, na plakátovacích plochách i v rádiích, která naplňovala znaky volební kampaně. Šlo o sdělení v neprospěch kandidáta jednoho ze subjektů. Spolek ale před tím nepožádal o zápis do zvláštního registru úřadu.

Úřad spolku uložil za přestupek pokutu 26.000 korun, spolku hrozila pokuta až 100.000 korun. "Proti rozhodnutí úřadu nelze podat rozklad, ani jej přezkoumat v přezkumném řízení," uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis.

V polovině listopadu uložil úřad 18 politickým stranám a hnutím kandidujícím v říjnových sněmovních volbách pokuty za 600.000 korun, podle úřadu nedodržely pravidla financování volební kampaně. Proti příkazům mohly podat odpor.

"Celkem sedm kandidujících subjektů odpor nepodalo a tím se rozhodnutí stalo pravomocným," uvedl předseda úřadu. Ze zbylých 11 subjektů jeden podle úřadu podal odpor opožděně, takže k němu úřad nebude přihlížet. Příkaz se tedy podle úřadu ruší v deseti případech a se subjekty pokračuje správní řízení.

Témata:  volební kampaň pokuty Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy