Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud projednává odvolání notáře ve sporu o odměnu od ČSSD, ve výpovědích jsou prý rozpory

Soudy
Soudy
Foto: Michal Král, EuroZprávy.cz

Praha - Vdova po právníku Václavu Hájkovi, která přistoupila k žalobě notáře Václava Halbicha vůči ČSSD, trvá na tom, že každý z mužů má nárok na 17 milionů korun. Její právní zástupce Emanuel Fuchs dnes u odvolacího soudu poukázal na to, že ve výpovědích některých svědků jsou zásadní rozpory.

Halbichova žaloba, kterou loni už podruhé zamítl obvodní soud, směřuje jednak proti ČSSD, jednak proti společnosti Alba, které postoupil svou pohledávku vůči straně jeho někdejší kolega Zdeněk Altner.

Problém je v tom, že Miloš Zeman jako lídr strany podepsal v roce 1997 mandátní smlouvu pouze s Altnerem a ostatní dva právníci k ní přistoupili až následně. Podle nepravomocného rozsudku tak Halbichovi z této smlouvy nemohla plynout žádná práva.

Za své služby, jejichž poskytnutí strana nezpochybňuje, nedostali Halbich ani Hájek zaplaceno. Prezident Zeman loni u obvodního soudu z pozice svědka vypověděl, že pro něj byl jediným smluvním partnerem Altner. Halbich to posléze označil za lež. Právník Fuchs byl dnes v hodnocení zdrženlivější, uvedl ale, že Zeman si protiřečil a že obvodní soud "jeho výpověď poněkud přecenil".

Fuchs poukázal na to, že ČSSD ještě za Zemanova vedení složila peníze pro právníky do soudní úschovy, protože podle strany nebylo zřejmé, komu je má vyplatit. "Proč by skládali peníze do úschovy? To by nemělo žádnou logiku - pokud by platilo, že jediným partnerem je pro mě Altner, uhradím fakturu jen tomuto jedinému partnerovi. Nasvědčuje to tomu, že ČSSD byla již v té době přesvědčena, že Altnerovi náleží jen jedna třetina," řekl Fuchs odvolacímu senátu pražského městského soudu.

Z důkazů provedených při předchozích jednáních navíc podle Fuchse vyplynulo, že obě dohody - jak mandátní smlouva s Altnerem, tak smlouva o přistoupení s Halbichem a Hájkem - byly na sekretariátu strany podepisovány současně. "Lze dovozovat, že ČSSD od počátku věděla, že budou přibráni další kolegové a kteří to budou," poznamenal.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Miloš Zeman soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy