reklama

Václav Klaus mladší následuje svého otce. I ten byl ve své době tím nejviditelnějším, co ODS měla. Bez nadsázky lze říct, že Klaus zastiňuje celé vedení strany, naposledy to dokázal ve volbách, kde získal nejvíc preferenčních hlasů. Zároveň je ale i nejkontroverznějším straníkem a pomyslnou černou ovcí, dokázal to třeba při volbě Radka Kotena z SPD do čela bezpečnostního výboru Sněmovny.

Ačkoliv je předsedou strany slušný akademik Petr Fiala, jehož „silný program“ dostal ODS na druhé místo ve volbách, možná větší zásluhu na tom měl někdo jiný. Václav Klaus mladší, jež získal téměř 23 tisíc preferenčních hlasů a trumfnul ho jen čerstvě jmenovaný premiér Andrej Babiš za hnutí ANO. Klaus přitom není ani v předsednictvu strany, ani v republikovém sněmu a dokonce ani ve výkonné radě. S ODS měl také své spory, kvůli nimž ji v roce 2008 opustil, před rokem se vrátil.

Pozornost nevzbuzuje pouze svým příjmením, ale zejména názory, které se poměrně důrazně liší od oficiálních stanovisek vedení. Expert na školství Klaus brojí proti inkluzi, je výrazně euroskeptický a netají se tím, že by šel do vlády s hnutím ANO. Petr Fiala přitom skálopevně a stále dokola tvrdí, že ODS do vlády s Babišem „prostě nepůjde“. To Klaus odmítá, ODS by se dle jeho slov měla snažit o prosazení svého programu a to může činit právě účastí ve vládě s Babišem. Ostatně by pak měli většinu 103 hlasů.

Klaus na sebe upozornil tím, že do čela bezpečnostního výboru jako jediný za ODS podpořil kontroverzního okamurovce Radka Kotena, který je členem pochybných facebookových stránek a sdílí konspirační články. Klaus přitom některé adepty na posty ve výborech nepodpořil (třeba Helenu Válkovou za ANO). V rozhovoru pro DVTV dokonce uvedl, že jako větší bezpečnostní riziko v tomto výboru vnímá lidovce Jana Bartoška, protože prý mění názory. Zřejmě si bude s konspirátorem Kotenem rozumět více, sám ve svých komentářích uváděl nepodložené a nepravdivé informace, zmínit můžeme jeho příspěvek o lidech z paneláků, kde se neoprávněně pustil do režisérky Olgy Sommerové.

Svérázně se Klaus staví také k prezidentské volbě. Mirka Topolánka odmítá podpořit, v případě, že by se právě Topolánek dostal do druhého kola s Milošem Zemanem, volit by prý nešel vůbec. Chladný vztah k Topolánkovi okoukal od svého otce, který Topolánka označil za „falešného a prázdného“ politika. Společně s otcem také při první přímé prezidentské volbě útočili na kandidáta Karla Schwarzenberga. Jablko nepadá daleko od stromu. Otázkou zůstává, na kolik je pomyslné klausovské křídlo ve straně silné. Zatím se zdá, že jde o výkřiky do tmy. Ve tmě české politiky jsou ale těmi nejvíc viditelnými, názory Klause mladšího rezonují často i v řadách konkurenčních stran. Naposledy ho na Seznamu vychválil poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník, který ho označil za „rozumného člověka“. Chválu pějí na Klause mladšího i uživatelé facebooku na jeho osobní stránce.