Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senát vyměnil tři ze sedmi členů rady ÚSTR

Ústav pro studium totalitních režimů
Ústav pro studium totalitních režimů
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Senát dnes vyměnil část členů Rady Ústavu pro studium totalitních režimů. Nová trojice byla zvolena až ve druhém kole tajné volby, do něhož postoupilo sedm finalistů.

Novými členy Senát zvolil někdejšího místopředsedu horní komory Jiřího Lišku (dříve ODS), bývalého poslance ČSSD Karla Černého a ředitele vysokomýtského muzea Jiřího Junka. Do rady se tak nevrátí její bývalá předsedkyně Emilie Benešová ani politolog Lukáš Jelínek, kteří usilovali o znovuzvolení. Sociolog Michal Uhl už o setrvání v radě nestál.

Junek získal 46 hlasů ze 63 odevzdaných, Černý 42 a Liška 33. Benešovou volilo podobně jako v prvním kole pouze 18 senátorů, Jelínek dostal 15 hlasů, diplomat a někdejší mluvčí Charty 77 Martin Palouš 14 hlasů a filozof a bývalý senátor ODA Daniel Kroupa 11 hlasů.

Senátoři obsazovali tři místa v sedmičlenné radě na návrh občanských sdružení a organizací. Dlouhodobě neobsazeno je v radě křeslo po předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové, která v lednu zemřela. Ani jednoho ze dvou náhradníků, které nabídl prezident Miloš Zeman, horní komora neschválila. Odmítla jak spisovatelku Lenku Procházkovou, tak zakladatele Jazzové sekce Karla Srpa.

Témata:  Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Senát Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 8:45

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Mynářovi

Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s dotací na přestavbu penzionu v Osvětimanech, uvedla ve svém zpravodajství ČT24.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy