Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchrana na dálku: Ostravští hasiči pomáhali českému řidiči kamionu ve Švýcarsku

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ostrava - Operační důstojníci ostravských hasičů dnes brzy ráno na dálku pomáhali zachránit českého řidiče kamionu ve Švýcarsku. Urgentní situaci komplikoval fakt, že Švýcarsko není zapojeno do Evropské asociace tísňových linek.

Na tísňovou linku v ostravském Integrovaném bezpečnostním centru, kterou obsluhují operátoři z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, zavolal dnes okolo 04:00 dispečer české přepravní firmy. Prosil o přivolání profesionální zdravotnické pomoci pro kolegu s velkými bolestmi, který čeká na vykládku kamionu na území Švýcarska. Muž se nedokázal domluvit německy ani anglicky a přivolat si pomoc na místě.

Ostravští operátoři volali na několik linek na české velvyslanectví v Bernu, telefony ale nikdo nezvedal. Nakonec našli nonstop pohotovostní číslo na ambasádu.

"Podařilo se jim dovolat na vstřícnou pracovnici českého velvyslanectví, které vysvětlili situaci a předali jí kontakty na bolestmi trpícího řidiče ve Švýcarsku," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Přibližně po dvou hodinách žena hasičům volala zpět, že český řidič je již ve švýcarské sanitce a po ošetření.

Témata:  Švýcarsko zajímavosti Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy