Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přijede do Prahy? Velvyslanec USA naznačil, že se ČR dočká významné návštěvy

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Nový americký velvyslanec v ČR Stephen King chce podporovat hlavně ekonomické vztahy obou zemí. V příštím roce, kdy si budou Česko a USA připomínat sto let od navázání diplomatických vztahů, se Praha možná dočká návštěvy někoho z vysoce postavených členů vlády.

Velvyslanec King je v České republice přibližně měsíc a s ženou Karen tu bude trávit i vánoční svátky. Společně s manželkou chce také cestovat. Ve videu, které ve středu velvyslanectví zveřejnilo na sociálních sítích, King požádal o tipy, jaká místa navštívit.

"Jsem podnikatel a České republice se po ekonomické stránce daří velmi dobře - na tom bych rád stavěl," představil King svou prioritu pro přibližně tři roky, které stráví v České republice. "Rád bych, aby v České republice přibylo přímých investic od amerických firem, a naopak," podotkl fanoušek hokeje, baseballu a klasické hudby.

King při svém prvním setkání s novináři v roli ambasadora poznamenal, že by se rád soustředil na pomoc malým a středním podnikům, chválil také českou vědu a školy. Prostor pro spolupráci vidí zejména na poli výzkumu, v oblasti nanotechnologií, kybernetiky nebo umělé inteligence.

King věří, že právě důraz na ekonomické zájmy bude tím, na čem se shodne s čerstvě jmenovaným českým premiérem Andrejem Babišem (ANO), s nímž se chce brzy setkat. "Očekávám, že jedna z věcí, které budeme mít společné od první chvíle, je zájem vybudovat silnou ekonomiku," řekl King. "Myslím že máme i nějaké společné zájmy v chemickém průmyslu," prohlásil velvyslanec. Datum schůzky Kinga a Babiše zatím stanoveno není.

Prvním českým politikem, s nímž King mluvil v roli velvyslance, byl prezident Miloš Zeman. King mu ve středu na Pražském hradě předal pověřovací listiny a ujal se tak úřadu. Přibližně půlhodinový rozhovor se Zemanem americký podnikatel s vazbami na Republikánskou stranu charakterizoval jako "upřímný, otevřený a plodný".

První rok svého působení v Česku chce velvyslanec věnovat oslavám stého výročí navázání vztahů mezi USA a tehdejším Československem, které připadá na rok 2018. "Doufáme, že se nám podaří dostat do České republiky někoho z vysoce postavených členů americké vlády," uvedl.

Témata:  Velvyslanectví USA Česká republika USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy