reklama

Hodnocení se v poslední době drží na nejlepší úrovni za dobu provádění průzkumů. Na vysoké úrovni je i hodnocení hospodářství, ačkoli ekonomickou situaci státu pokládají za dobrou jen dvě pětiny lidí.

V říjnovém průzkumu označilo životní úroveň své domácnosti jako dobrou 54 procent lidí, 12 procent ji naopak považuje za špatnou. Zbytek dotázaných hodnotil životní úroveň neutrálně - jako ani špatnou, ani dobrou. Ekonomickou situaci v Česku pak považuje za dobrou 37 procent lidí, za špatnou 20 procent a 40 procent ji hodnotilo neutrálně.

Svou životní úroveň hodnotí hůře důchodci nebo lidé, kteří se politicky řadí k levému středu. K lidem s kladnějším hodnocením patří například obyvatelé větších měst a příznivci politické pravice.

Oproti předchozímu průzkumu ze září se postoje dotázaných výrazněji neměnily. Hodnocení životní úrovně domácností a hospodářské situace státu se tak již zhruba od poloviny roku 2016 drží na nejlepší úrovni od doby, kdy CVVM tyto průzkumy začalo provádět. Letos byl podíl kladných hodnocení ještě o několik procentních bodů výše než nyní třeba v lednu a září v otázce ekonomické situace a v dubnu v otázce životní úrovně domácností.