reklama

Syn bývalého prezidenta České republiky, Václava Klause, prý nechce radit vítězi voleb hnutí ANO s kým a jak má postupovat při sestavování vlády. Nicméně se rozhodne o její podpoře, až si přečte její programové prohlášení. I tak si myslí, že pro ni hlasovat nebude. "Vzhledem k tomu, že ANO nejedná s ODS o nové vládě, tak si nedovedu představit, že bych takovou vládu podpořil, nebo že by se tam nějaké naše programové priority objevily," dodal pro v rozhovoru pro Český rozhlas Plus Klaus ml. 

Podle něj ještě není úplně jisté, jaká koalice nakonec vznikne. "V posledních dnech se intenzivně spekuluje o vzkříšení koalice Sobotka-Babiš-Bělobrádek. Včera byla v otázce elektronických receptů koalice ANO, ČSSD a KSČM," narážel na různé varianty koalic poslanec.

Při volbě předsedy bezpečnostního výboru v Poslanecké sněmovně prý hlasoval pro Radka Kotena (SPD), který nakonec volbu vyhrál. „Obsazení výborů byla dohoda všech devíti stran. Čili třeba já nebo poslankyně Černochová jsme byli zvoleni hlasy SPD. Kdyby hlasovali proti nám, nejsme tam,” jmenuje jeden z důvodů, proč Kotena podpořil. 

„Nemám rád kádrovací scény, kdy se na jednoho ze 17 lidí vrhnou zkušení partajní harcovníci. Tuhle hlavní roli si vzal pan Bartošek, lidovec, který tady ještě před dvěma měsíci běhal s pány Babišem a Faltýnkem po Sněmovně. Když ten varoval před autoritářskými stranami, úplně jsem mu to nežral,” obhajuje zvolení Kotena. 

Rozpovídal se ale také o úloze horní komory Parlamentu České republiky, kterou prý považuje za naprosto zbytečnou. "Osobně považuji Senát za naprosto zbytečnou instituci, která našemu demokratickému systému ničím neprospívá," tvrdí Klaus a pokračuje: "Jako ústavní pojistka to nefunguje... spíše to procesy zdržuje. Kdyby nastoupil nějaký diktátor, takovouhle pojistku zruší do deseti minut."