Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unikátní hologram využitelný v mnoha oborech vznikl v české firmě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Praha - Odborníci z české firmy IQ Structures přišli na to, jak vylepšit hologramy, které se používají mimo jiné na ochranu cenin před paděláním. Nová technologie, kterou lze ovládat pomocí počítače, by se dala v budoucnu použít například pro ovládací panely automobilů.

Čeští vědci získali v listopadu čestné uznání za inovace v holografii na světové konferenci v Barceloně.

Holografické prvky jsou založené na složitě strukturovaném povrchu. Díky němu odráží světlo tak, že vytváří trojrozměrný obraz. "To, čemu jsme si zvykli říkat hologramy, jak je známe třeba z bankovek, je jen vlastně takovým hrubým přiblížením, simulací holografického efektu, kdy se vytváří pouze optický dojem prostorového obrazu," uvedl ředitel IQ Structures Tomáš Těthal.

Nová technologie umožňuje vytvořit trojrozměrný hologram, který lze pozorovat z různých úhlů. "Navíc je hologram plně syntetický a lze tedy pomocí počítače ovládat veškeré jeho vlastnosti," uvedla IQ Structures v tiskové zprávě.

"Můžete jeho prostřednictvím i ovládat různá zařízení. Tento syntetický hologram může zobrazovat předměty, organismy, živé bytosti, a to i takové, které v reálu neexistují. Vytvoříme-li hologram prostorové klávesnice, můžete na ní psát," popsal možnosti hologramu Těthal. Budoucí využití této technologie vidí například v medicíně, kde by se dal generovat trojrozměrný obraz sejmutý tomografy, nebo při ovládání různých zařízení. Díky možné interaktivitě se "zobrazené stává téměř hmatatelným", uvedla firma.

Technologie umožňuje přesné prostorové zobrazení, kterého se dosahuje pomocí výpočetní techniky. Je to relativně levné řešení i při použití ve velkém množství. "Jde o první plně syntetické plnobarevné hologramy na světě, které lze průmyslově replikovat ve velkém," sdělila dále firma.

Dalším krokem, na kterém v IQ Structures nyní pracují, je převedení hologramu z obrazu do hmoty. Pokud se to podaří, bude mít technologie široké uplatnění ve strojírenství, medicíně, mikrochemických výrobách, tištěné elektronice a v optice.

Témata:  vědci Česká republika počítače

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy