Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České děti patří před český soud. Kauzu Michalákové bude znovu řešit soud v Hodoníně

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Kauzou Evy Michalákové a jejích synů bude znovu řešit Okresní soud v Hodoníně. Krajský soud v Brně mu po odvolání vrátil případ zpět. Norská sociální služba odebrala rodičům dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida na jaře 2011.

Děti odebrala norská sociálka Barnevernet kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách. Předloni norské úřady rozhodly o zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Matka s následnými odvoláními neuspěla. Letos v létě se obrátila se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva.

Krajský soud řešil odvolání po rozhodnutí hodonínského okresního soudu z letošního června. Hodonínský soud tehdy podruhé zastavil řízení, v němž se Michaláková domáhala vrácení svých dětí do péče prostřednictvím českých soudů. Prvoinstanční soud tehdy norská rozhodnutí označil za dostatečná s ohledem na to, kde chlapci mají obvyklý pobyt.

Podle odůvodnění usnesení brněnského krajského soudu z října českým dětem nemůže být upřena soudní ochrana pouze s odkazem na cizí rozhodnutí. Cizí soudní rozhodnutí, která nebyla u nezletilých uznána ve zvláštním řízení, nemají v ČR žádné právní účinky, uvádí usnesení.

"Odvolací soud se již podruhé jednoznačně zastal Evy Michalákové a jejích dětí a naopak odmítl dosavadní argumentaci Okresního soudu v Hodoníně a Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí. Státní občanství je pro soud rovnocenné kritérium s obvyklým pobytem. Soud vlastně natvrdo říká, že případy českých dětí patří k českým soudům," shrnula v tiskové zprávě rozhodnutí mluvčí petičního výboru na podporu rodiny Michalákových a současně obecná zmocněnkyně Evy Michalákové Jitka Chalánková.

Témata:  Eva Michaláková soudy Norsko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy