Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaliště se bojí katastrofy, obec uzavřela most podobnou té v pražské Tróji

Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze si vyžádal čtyři zraněné
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Obec Kaliště u Prahy nechala tento týden uzavřít lávku přes řeku Sázavu mezi Hvězdonicemi a Poddubím. S dalším postupem počká na výsledky vyšetřování pádu lávky v pražské Troji, která je stejného typu.

Lávka je podle starostky pravidelně kontrolována a podle protokolů by měla být v lepším stavu než ta pražská. Přesto se obec rozhodla ji preventivně uzavřít. Jakmile bude známa oficiální příčina pádu lávky v Troji, bude rozhodnuto o nejvhodnějším způsobu revize.

"Máme doporučeny dvě metody, jedna je destruktivního a jedna nedestruktivního typu, které by měly prověřit, jestli je ta lávka v pořádku. Vypadá to, že by neměla být poškozena jako ta trojská, ale samozřejmě ji chceme nechat prověřit, aby se nestalo to co v Troji," uvedla Kalcovská.

Lávka podle ní pochází z roku 1977 a místní ji hodně využívají. Její uzavření představuje problém, protože se přes ni chodí na vlakové nádraží. Obec konce lávky ohradila páskou a instalovala cedule zákaz vstupu. Mnozí lidé to ale nerespektují a pásku strhávají. "Dokonce tam jezdí na motorce, přitom je to lávka pro pěší," uvedla starostka.

Pokud by se ukázalo, že lávka potřebuje zásadnější opravu, nebo musí být dokonce stržena a postavena znovu, může to být pro obec velký problém. "Třicet milionů nemáme, ale dva miliony na opravu bychom asi dohromady dali," dodala starostka.

Na výsledky vyšetřování neštěstí v Troji čeká podobně jako Kaliště radnice v Nymburku, kde je lávka podobné konstrukce. Uzavřena ale nebyla.

Dělníci na Císařském ostrověv Praze dnes pokračují v demontáži pilíře zřícené lávky. "Nyní jsme sklopili pilíř číslo dvě a začneme vytahovat nosnou konstrukci z řeky na levém břehu," uvedl Karel Frankota z firmy Strabag, která trosky zřícené lávky odstraňuje.

Poté, co budou trosky demontovány, stavební firma je převeze na parkoviště u trojské betonárky, kde je budou zkoumat odborníci. Odvoz by mohl začít v neděli. Bude ale záležet na rychlosti při postupu prací a na rozhodnutí policie a soudního znalce.

Podle pražského radního pro bezpečnost Libora Hadravy (ANO) v sobotu po pádu lávky fungovaly všechny složky záchranného systému dobře. "Všechny složky tam byly včas, dojezdové časy byly v pořádku, ostraha byla v pořádku, aby tam nikdo nechodil. Rozdělili jsme si role a vše probíhalo správným způsobem," řekl Hadrava.

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po 13:00. Ze čtyř zraněných byli dva ve vážném stavu. Praha rozhodla o kontrole a uzavírce některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi je například lávka přes Berounku v Radotíně a opravovat se budou i ty na železničním mostě z Podskalí na Smíchov.

Témata:  Praha pád betonové lávky u Trojského zámku v Praze

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy