reklama

Miloš Zeman popírá sám sebe. V boji o Hrad chce natolik vyhrát, že pragmaticky opouští svoje někdejší zásady a stanoviska. Evropskou unii i Stranu práv občanů hází s vědomím toho, kdo je jeho elektorát, za hlavu. Kampaň to ale není, vážení voliči.

Když Zeman nastupoval do úřadu, část jeho nevoličů přivítala alespoň jeho původně vřelý vztah k Evropské unii. Symbolické gesto vyvěšení vlajky této organizace na Pražském hradě mělo uchlácholit liberálně naladěné městské voliče levice, kteří dali přednost knížeti. Z eurofederalisty Zemana se ale zakrátko stal takřka odpůrce Unie. Tuto změnu názoru (názory ostatně nemění jen idioti) potvrdil dnešní účastí na sjezdu okamurovců z SPD. Stranu sice také pokáral, ale nikoliv za její volání po vystoupení z EU. Referendum považuje za správný nástroj.

S Okamurou si Zeman notoval zejména v otázce přístupu k novinářům. SPD je známá tím, že si akreditované novináře na své akce pečlivě vybírá. Kdo se ve stranických strukturách SPD vrtá, má téměř jistotu, že se jakožto novinář bude muset smířit s místem přede dveřmi, nikoliv za nimi. 

Ačkoliv Zeman deklaroval, že si nejede pro podporu před lednovým prezidentským kláním, člověk by musel být buď slepý, hluchý, nebo nesvéprávný, aby tomu uvěřil. Zeman zcela pragmaticky nejprve umetl cestičku k vytvoření menšinové vlády Andreje Babiše, jemuž hrozí trestní stíhání. Bodejť by ne, hnutí ANO dalo ve volbách přes 1,5 milionu lidí svůj hlas. Zeman také až podezřele přestal kritizovat přístup Pirátů (i ti dosáhli ve volbách úctyhodných čísel). No a na malých vesnicích a na Moravě bodovali nejvíce okamurovci. Jejich 22 poslanců, z nichž by mnozí (dle slov Zemanova protikandidáta Michala Horáčka) nezvládali ani zaměstnání v papírnictví, si Zeman oblíbil z několika důvodů. Jasně si uvědomuje, že se jeho elektorát překrývá s elektorátem SPD, Zeman je zároveň pro nástroje přímé demokracie či pro přímou volbu starostů a hejtmanů.

O podporu komunistů už Zeman žádat nemusí. Nejen, že tak učinil už při minulé volbě, ale komunisté takticky nepostavili svého kandidáta. Navíc jejich letošní výsledek ve volbách nebyl oslnivý. Kdyby se tak komunističtí voliči odvrátili od Zemana, zas tak moc by se nestalo. O téměř mrtvé ČSSD není potřeba mluvit. Zrazeni se mohou cítit funkcionáři prezidentské strany SPO Zemanovci. Senátor Veleba s černým koněm voleb Františkem Ringo Čechem ale ve volbách skončili s otřesným výsledkem, nač by je čestný předseda ještě potřeboval? Ve svém projevu na sjezdu SPD se Zeman, který se dušoval, že nebude kritizovat své protikandidáty, nepřímo otřel o Jiřího Drahoše, který údajně šíří poplašnou zprávu. Tou má být podezření, že prezidentské volby ovlivní Rusové.

Zeman nesprávně říká, že podpora od politické strany je v prezidentské volbě k ničemu. Ve většině případů tomu tak skutečně je. Avšak podpora od stran, jako je hnutí ANO, SPD nebo KSČM, může být velmi cenná. Voliči těchto stran jsou poměrně zapálení a s vysokou mírou disciplíny. Pokud tak vůdci dnešní politické scény, jimiž Okamura i Babiš bezesporu jsou, zavelí, že se volí Miloš Zeman, voliči zřejmě uposlechnou. Hlavní otázkou prezidentské volby by pak nemuselo být, kdo se utká se Zemanem ve druhém kolem, ale zda vůbec ke druhému kolu dojde.