Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš s budoucími ministry položil věnec k hrobu TGM v Lánech

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) s kandidáty na ministry položil v Lánech věnec k hrobu Tomáše Garrigua Masaryka. Vláda, která bude dnes jmenována, musí do měsíce požádat Sněmovnu o důvěru.

Prezident Miloš Zeman kabinet jmenuje na Pražském hradě ve 14:00, pak se jeho členové přesunou do Strakovy akademie na první zasedání.

Babiš společně se 14 budoucími ministry svého jednobarevného kabinetu přijeli do Lán autobusem od sídla hnutí ANO na pražském Chodově. Po položení věnce s květy v národních barvách a stuhou se svým jménem se Babiš u Masarykova hrobu mírně uklonil.

Zeman obdobný akt učinil jako premiér v roce 1998, podobně se zachovaly například i vlády Vladimíra Špidly v roce 2002 a Jiřího Rusnoka v roce 2013. Ve všech případech se ale položení věnce uskutečnilo až po jmenování vlády.

Většina stran vyslovení důvěry Babišovu kabinetu odmítla. Pouze KSČM nechává věc otevřenou, otázku projedná její výkonný výbor. I s podporou komunistů bude ANO potřebovat přinejmenším toleranci alespoň jedné další strany, aby jeho vláda důvěru získala.

Témata:  Andrej Babiš vláda Zámek Lány

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy