Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Horáček zatlačil Babiše mezi mlýnské kameny, kvůli Ondráčkovi může přijít o voliče

Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Foto: Facebook

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – „Mlátička“ Zdeněk Ondráček přidělává vrásky na čele premiérovi Andreji Babišovi. Hnutí ANO sice může zabránit tomu, aby se tento politik KSČM stal šéfem komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů, Babiš však s krokem váhá. Sám navíc do své vlády nominoval ministra, který má takřka totožnou minulost, jako Ondráček. Nátlak prezidentského kandidáta Michala Horáčka na Babiše se ovšem zvětšuje a na jeho stranu se proti Ondráčkovi šikují nové a nové vlivné osobnosti.

Mlátička“ Zdeněk Ondráček přidělává vrásky na čele premiérovi Andreji Babišovi. Hnutí ANO sice může zabránit tomu, aby se tento politik KSČM stal šéfem komise pro dohled nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů, Babiš však s krokem váhá. Sám navíc do své vlády nominoval ministra, který má takřka totožnou minulost, jako Ondráček. Nátlak prezidentského kandidáta Michala Horáčka na Babiše se ovšem zvětšuje a na jeho stranu se proti Ondráčkovi šikují nové a nové vlivné osobnosti.

Je přitom známo, že hnutí ANO a Andrej Babiš velmi dbají na svůj mediální obraz a na názory veřejnosti. Teď se k výzvě Michala Horáčka, který žádá, aby Babiš zabránil Ondráčkově zvolení, přidali další osobnosti, mnohé velmi populární mezi „obyčejnými lidmi“. K výzvě se podle Horáčka přidal například olympionik Vavřinec Hradilek, režisér Jan Hřebejk, zpěvačka Bára Basiková, „blbá blondýna“ Iva Pazderková nebo rapper a výtvarník Vladimir 518. Ti tak doplnili Zdeňka Svěráka nebo profesora Pavla Pafka. Kromě těchto zástupců veřejnosti se proti jmenování Ondráčka vymezila většina opozičních stran. Nejhlasitější byla místopředsedkyně ODS Jana Černochová. Té se nelíbí, že v situaci, kdy má KSČM nejhorší volební výsledek, získává strana téměř největší vliv, a to právě zásluhou Babiše. Bezpečnostní kontrolní komise by měla být podle jejího názoru v rukou opozice a ne v rukou strany „skryté vládní koalice“.

Andrej Babiš nejprve veřejně prohlásil, že osoba Ondráčka rozhodně není ideální a vyzval komunisty, ať přijdou s novým jménem. Jak je vidět, toto mediální gesto asi stačit nebude (na jeho popud se rozhodl Ondráček předstoupit před poslanecký klub ANO, kde jim měl odpovídat na dotazy). Hlasování o zvolení Ondráčka by mělo být tajné a zřejmě proběhne už v pátek. „Demokratický blok“ a Piráti už dali najevo, že Ondráčka nepodpoří. Karty tak má v rukou hnutí ANO. Jeho poslanci se zatím stále nerozhodli, čekají na jasné stanovisko svého šéfa. To by mělo být známo až v den samotné volby Ondráčka. Komunistický poslanec se k výzvám staví vlažně, jejich iniciátory označuje za „komedianty“, Horáčka za veksláka s krycím jménem Sázkař.

Babiš je nyní mezi mlýnskými kameny. Na jedné straně na něj tlačí veřejnost a známé osobnosti, na druhé však jmenoval do své vlády ministra vnitra Lubomíra Metnara, jež byl podle deníku Týden podobně jako Ondráček členem Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti. Metnar se měl stát na základě vlastní žádosti příslušníkem Sboru národní bezpečnosti na začátku března roku 1988. Ještě v době nechvalně známého Palachova týdne v něm Metnar působil. Babiš tak nemůže střílet do vlastních řad, zároveň si je vědom, že Ondráčkovým odmítnutím by mohl ztratit komunistické hlasy potřebné k toleranci menšinového kabinetu. Sám Ondráček už se nechal slyšet, že by Babišovi umožnil vládnout. Měl by prý ukázat, co on a jeho lidé umí. Lidé prý můžou být příjemně překvapeni. Jak se tedy Babiš rozhodne? Rozhádá si komunisty, nebo nevyslyší výzvy veřejnosti? Vše může být úplně jinak, stačí, aby mu jeho marketingový tým poradil geniální řešení, které nenaštve ani jednu stranu sporu. Tím může být deklarace, že sám Babiš hlasoval proti jmenování Ondráčka, ale někteří jedinci hnutí pro. Je přeci demokracie a ANO je demokratické hnutí...

Témata:  Michal Horáček Zdeněk Ondráček Andrej Babiš KSČM Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy