Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman si může dělat co chce. Nikdo ho nezastaví, tvrdí Svoboda

Prezident Zeman vystoupil na 4. konferenci SPD, po jeho boku tak můžeme vidět Radima Fialu, Tomia Okamuru nebo Miloslava Roznera
Prezident Zeman vystoupil na 4. konferenci SPD, po jeho boku tak můžeme vidět Radima Fialu, Tomia Okamuru nebo Miloslava Roznera
Foto: Facebook

Praha - Právník a spolutvůrce Ústavy České republiky Cyril Svoboda tvrdí, že nová vláda Andreje Babiše je plnohodnotná – stejně jako jakákoliv jiná vláda. Popírá tak slova některých politiků, kteří mluví o nelegitimní vládě.

„Povolební situace a jednání probíhají v souladu s Ústavou. Žádný problém v tom nevidím,“ uvedl Svoboda pro Český rozhlas Radiožurnál. Každý politik si dnes podle něj vykládá Ústavu tak, aby to vyhovovalo jeho zájmům.

A prezident Miloš Zeman má například pravdu v tom, že jmenovaná vláda má do 30 dnů předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o vyslovení důvěry. „Je plnohodnotná jako všechny ostatní vlády,“ vysvětluje. 

Popřel tak slova předsedy hnutí Starostové a nezávislí Petra Gazdíka, který na twitteru uvedl: „Tato vláda Babiše a Zemana je nelegitimní, nikoliv neplnohodnotná, to jsou odlišné pojmy. Prioritou vlády bez důvěry sněmovny je získání důvěry, jak je to běžné v ostatních západních demokraciích. Bez důvěry vládnout nesmí.“

Svoboda také mluvil o změnách Ústavy. Ty podle něj byly vynuceny vstupem do Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Jediná změna, která nebyla vynucena, byla přímá volba prezidenta. A to byla chyba,“ myslí si.

V té souvislosti také dodává, že pravomoci prezidenta by se neměly přidávat, protože by ho naopak oslabily. „Bude-li prezident Zeman znovu zvolen, stane se úplně volným, může si udělat, co chce, protože nemá odpovědnost vůbec za nic,“ upozorňuje.

Někdejší předseda KDU-ČSL také nesouhlasí s návrhy na zrušení Senátu, není ani fanouškem referend na celostátní úrovni. „Když se hlasuje v referendu, tak nevíte, co je hlavní motiv toho, kdo hlasuje,“ varuje.

Témata:  Cyril Svoboda Miloš Zeman Ústava České republiky

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy