Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Facka pro Havla, prohraná bitva Horáčka. Mlátička prošla, Babišova vláda není bez šancí

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Den před druhým hlasováním o zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu GIBS si Češi připomínali výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Ani ne po čtyřiadvaceti hodinách bylo toto výročí pomyslně pošlapáno zvolením „Mlátičky“ do čela komise. Hlavní tahoun proti komunistickému poslanci, prezidentský kandidát Michal Horáček, už uznal porážku.

Den před druhým hlasováním o zvolení Zdeňka Ondráčka (KSČM) do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) si Češi připomínali výročí úmrtí prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Ani ne po čtyřiadvaceti hodinách bylo toto výročí pomyslně pošlapáno zvolením „Mlátičky“ do čela komise. Hlavní tahoun proti komunistickému poslanci, prezidentský kandidát Michal Horáček, už uznal porážku. Horáček dnešní den označil za „černý den“ porevolučního vývoje naší demokracie. Ondráček, který je nechvalně proslulý mlácením Čechů v době tzv. Palachova týdne, má jednu z klíčových rolí co do sněmovních komisí. Horáček se do dalšího boje pouštět nebude, domnívá se, že nyní je nutné, aby si lidé zvolili silnou protiváhu politiků na Hrad.

Vzpomínkou na Václava Havla si „naběhl“ také čerstvý ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO). Ten den před zvolením Ondráčka vzpomínal, jak Havel otevřel Česku dveře do světa a položil základy porevoluční zahraniční politiky naší země a zbavil nás nesvobody. Teď Stropnického lidé kritizují. Stropnickému nemůžou přijít na jméno proto, že strana, kterou reprezentuje, pomohla k moci Ondráčkovi. Vyzývají ho, že by si měl komentář o Havlovi smazat, jde prý o facku do obličeje demokracii, morálce i slušnosti. Komentující se rozčilují, proč hnutí ANO pomáhá komunistům do vlivných křesel. Je nutno říci, že Ondráček získal celkem 95 hlasů, ke zvolení bylo třeba 90. Komunisté a hnutí ANO mají ale dohromady 93 hlasů. V případě, že všichni jejich poslanci hlasovali pro Ondráčka, je důležité si položit otázku, kteří další poslanci v tajné volbě byli pro zvolení komunisty.

Celé dění kolem volby Ondráčka totiž může úzce souviset s dalšími klíčovými hlasováními ve Sněmovně. Zejména jde o případné vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání a o vyslovení podpory pro menšinový kabinet hnutí ANO. Je vysoce pravděpodobné, že komunisté se Babišovu hnutí odvděčí podporou jeho vlády. Teď má Andrej Babiš čas do 10. ledna, aby získal potřebné hlasy k vyslovení důvěry své vládě (možná, že dva přebývající hlasy jsou prvními „vlaštovkami“). Scénář, kteří mnozí komentátoři považují i teď za téměř nemožný (že by Babišův první kabinet mohl získat podporu), ale zas tak nemožný být nemusí.

Babiš se po volbě Ondráčka pragmaticky vyjádřil, že jeho volbu neřeší, ale že pracuje jako premiér. Jako premiérovi teď jde o jedinou věc. Buď se naplní komentátory nemožný scénář a menšinová vláda získá podporu. V takovém případě by byl Babiš absolutním vítězem. Vítězstvím pro něho ale může být také situace, kdy sice podporu pro vládu nezíská, získá ale podporu pro to, aby nebyl vydán k trestnímu stíhání. Sečtělému voliči se jistě vybavuje, kolik stran před volbami a po nich deklarovalo, že do vlády s hnutím ANO by možná šly. Jen by premiérem nesměla být trestně stíhaná osoba...

Témata:  Zdeněk Ondráček Václav Havel Andrej Babiš Michal Horáček Hnutí ANO Martin Stropnický Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy