reklama

Na svém twitterovém účtu to prohlásil předseda volební komise v Poslanecké sněmovně Martin Kolovratník (ANO). Podle něj není možné nevnímat sílící kritiku na Českou televizi. Navrhl, aby se tím zabývala Rada České televize a sněmovní mediální výbor.

Proti zpravodajství nemá výhrady, ale spíše ho zarážejí neprůhledné finanční toky ve výrobě. Česká televize čelí v poslední době několika nařčením, že vysílá lži, v politických debatách nedává někomu prostor apod. Zářným příkladem je listopadový výstup Tomia Okamury na tiskové konferenci, kdy předseda hnutí SPD konfrontoval redaktorku pořadu 168 hodin. Podle Okamury tento pořad lže a jeho osobu prý popsali jako někoho, kdo má svaly, ale nemá mozek. 

Na tuto kritiku zareagoval šéf reportážní publicistiky Marek Wollner, který moderuje pořad České televize Reportéři ČT. Novinář připomněl, že výrok zněl jinak: "V rozloučení, které má vždy lehce neuctivý, parodický nádech, moderátorka Nora Fridrichová pronesla doslova toto: ,Kde není mozkovina, tam je svalovina,‘" reagoval tehdy Wollner s tím, že se Okamura před kamerami ČT chlubil svými svaly.

V září tohoto roku zase duchovní otec Realistů Petr Robejšek napsal otevřený dopis šéfovi zpravodajství ČT Zdeňku Šámalovi, ve kterém si stěžuje na nedostatek prostoru v televizi. Konkrétně si stěžoval na nezájem televize vysílat přímý přenos oznámení kandidatury na prezidenta Jiřího Hynka, který kandiduje za Realisty, nebo ignorování některých volebních modelů, v nichž Robejškova strana měla potenciál oslovení až sedmi procent voličů.

Pravdou ale je, že Robejšek, jakožto politolog a expert na zahraniční politiku vystupoval v pořadech ČT v minulosti častokrát. Od té doby, co spojil svou tvář s Realisty, tomu tak není. Tehdy však mediální experti upozorňovali, že Robejšek už nemůže být objektivní, když ve volbách kandiduje za nějakou stranu.