Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Peleton prezidentského závodu se trhá, největší boj bude o druhé a poslední místo

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO - První kolo prezidentské volby se odehraje už druhý týden v lednu. Kvůli vánočním svátkům se dá očekávat, že nejostřejší a rozhodující fáze kampaně přijde až po Novém roce. Už teď je ale jasné, že největší boj svedou kandidáti o druhé místo. Pomyslná řežba se dá očekávat i na opačném konci žebříčku, kdy nikdo nechce skončit jako ten poslední.

První kolo prezidentské volby se odehraje už druhý týden v lednu. Kvůli vánočním svátkům se dá očekávat, že nejostřejší a rozhodující fáze kampaně přijde až po Novém roce. Už teď je ale jasné, že největší boj svedou kandidáti o druhé místo. Pomyslná řežba se dá očekávat i na opačném konci žebříčku, kdy nikdo nechce skončit jako ten poslední. Někteří kandidáti jakoby poztráceli zbytky soudnosti a žili ve své realitě či ve své sociální bublině. I když se průzkumy často mýlí, minimálně jedno mají už téměř půl roku stejné. Jména kandidátů, kteří skončí na posledních příčkách.

Onou čtveřicí, která se utká v závodě "hlavně neskončit poslední", je kromě Vratislava Kulhánka také zbrojař Jiří Hynek, hudebník Petr Hannig a lékař a "občanský kandidát" Marek Hilšer. Kdyby alespoň jeden z této čtveřice měl výše zmíněnou soudnost, dobrovolně se své kandidatury vzdá. Nejen proto, že průzkumy mu dávají mizivou šanci a on jen tříští hlasy, ale také proto, že získal podpisy stejných senátorů, respektive poslanců pod svou kandidaturu. I když soud všechny kandidáty nakonec do volby pustil, v zájmu slušnosti a respektování pravidel hry by šlo o významné gesto. 

Opustíme-li zadní část prezidentského peletonu, dostaneme se do úseku, kde se povede hlavní zteč. Zde figurují kandidáti, kteří se chtějí probojovat do druhého kola. Favorit Jiří Drahoš, kterému postupně ubývají příznivci - část mu odebírá kandidát Pavel Fischer, další část přechází od Drahoše k Michalu Horáčkovi, který svého protikandidáta nedávno porazil na hlavu v jednom z duelů. Velkou neznámou je zatím Mirek Topolánek, jeho nástup se zatím zdá být podobný, jako v případě Pavla Fischera. Postupně jejich obliba stoupá. Topolánkovi může zlomit vaz jediné - obrovské procento jeho odpůrců. 

Třetí část peletonu je tvořena jedním závodníkem. Ve vedení se zdá být neotřesitelný Miloš Zeman. Ten se takticky objevuje pouze v některých médiích, u nichž ví, na koho cílí. Jinde se raději moc neobjevuje, nechce pobuřovat. Pro první kolo bude klíčový první a druhý lednový týden, v němž může dojít k rozhodujícím soubojům, debatám, ale také přešlapům jednotlivých kandidátů. Někteří kandidáti mohou na své soupeře vytáhnout tu největší špínu a je otázkou, kdo z nich to ustojí. S přešlapy se však někteří kandidáti potýkají už teď, před Vánocemi. Rozruch vzbudil naposledy Fischer, který se ne zrovna šťastně vyjádřil o potencionálních ústavních soudcích - homosexuálech, ale také Drahoš, jehož předvolební tým takřka doslovně převzal některé výroky Michala Horáčka. Ne příliš přesvědčivě působilo také vyhnutí se mluvení anglicky Drahoše, když ho k tomu protikandidát Horáček vyzval. 

Témata:  Jiří Drahoš komentář Miloš Zeman Pavel Fischer Mirek Topolánek Vratislav Kulhánek Marek Hilšer Michal Horáček Jiří Hynek Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy