reklama

Podle informací od pyrotechniků našli munici sběrači kovu. Zachovali se ale správně a zavolali policii. "Toto je správný postup. I při pouhém podezření, že se jedná o munic, by měl nálezce vyrozumět Policii České republiky," uvedl zasahující pyrotechnik Erik Borovička.

Munice byla velmi nebezpečná. "Miny byly v hloubce 20 centimetrů pod povrchem. Byly opatřeny zapalovači. Při neodborném odkopávání mohlo dojít k poškození zapalovače a k výbuchu," dodal pyrotechnik Borovička.

Miny byly v dobrém stavu. Zapalovače nebyly poškozené, protože munice nebyla vystřelená. Pyrotechnici je tak mohli převézt k likvidaci. Na místě ale museli zlikvidovat desítku zapalovačů do ručních granátů.

"Nebyli schopné převozu, byly totiž vystaveny korozi a rozpadaly se," řekl pyrotechnik Erik Borovička.

"Je v nich minimální trhavina, ale my k tomu naložíme další trhavinu a odpálíme to," popsal likvidaci nalezených zapalovačů k ručním granátům pyrotechnik Josef Zíta.

Zapalovače policejní pyrotechnici zlikvidovali přímo na místě u středočeské obce Klokočná. Kvůli jejich odpálení policisté uzavřeli oblast v okruhu přibližně půl kilometru od místa nálezu.