reklama

Ačkoliv podle slov hlavy státy jisté země jsou lidé, kteří vstávají a pracují v brzkých ranních hodinách nenormální, Babišův kabinet se podle této premisy neřídí. Ten má navíc svou vlastní, stát se má řídit jako firma. A tak i proto vláda, která nemá zdaleka dojednanou důvěru, maká i těsně před Vánocemi.

Většina Čechů shání na poslední chvíle dárky, přísady na bramborový salát nebo tradičního kapra. Průměrný občan tak bude rád, až předvánoční shon skončí a on tak s plným břichem a bez starostí usne u vánočních pohádek. Rozhodně už nemá pomyšlení na to, aby se zajímal o politické dění. Možná, že i těm "nenáviděným politikům" by dopřál trochu svátečního odpočinku. 

Neoficiální politologické moudro však praví, že vláda činí nejkontroverznější a nejméně populární kroky a opatření v době, kdy se běžný občan nekouká. Zkrátka ve chvílích, kdy je zaměstnán úplně něčím jiným. Typickým příkladem jsou přírodní katastrofy (u nás zejména povodně), teroristické útoky, ale také období dovolených a svátků. A právě teď je v plném proudu advent a Štědrý den už za dva dny...

Přesně dnes, dva dny před vánoční nadílkou zasedl Babišův (poloúřednický, odborný, menšinový, expertní, přechodový - vyberte si svůj termín) kabinet už v 6:30. Svolal ho šéf Andrej Babiš. Rozhodnutí o tomto podivném termínu vyvolalo mezi politickými komentátory i politiky bouřlivou diskuzi. Nechyběly ani sarkazmy. "Schůze vlády se den před Vánocema svolává na půl 7 ráno jen, když začne válka. Nebo když přijde něco z Bruselu," rýpl si například komentátor Jindřich Šídlo. Ten narážel na to, že evropský úřad OLAF doručil Evropské komisi a příslušným českým úřadům doporučení ohledně vyšetřování v kauze Čapí hnízdo. Politik ČSSD Michal Hašek zase posměšně napsal "Ranní ptáče, dál doskáče?".

Kabinet chce makat, v plánu měl personální čistky zejména na Úřadě vlády, změny by měly čekat také policejní a hasičské sbory. Termín personální čistka samozřejmě všichni hlavní aktéři odmítají. Političtí oponenti mají nicméně pravdu v tom, že kroky vlády jsou nestandardní. A to zejména proto, že vláda už teď musí vědět, že zřejmě nezíská důvěru. O ní by se mělo rozhodovat 10. ledna, tedy těsně před prvním kolem prezidentské volby. A má být hůře. Podle slov náměstka ministerstva vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého teď nejde o rozsáhlé změny, větší se prý dají čekat v březnu. Jak je vidět, vláda už má jasně vymezené úkoly a harmonogram.

To dokazuje také ministryně financí Alena Schillerová. Ta nejprve prohlásila, že vláda nabývá svých kompetencí hned po svém jmenování, následně vtrhla do resortu, kde ze dne na den začaly padat hlavy. Na počínání ministryně si v DVTV postěžoval třeba nevidomý náměstek pro majetek státu a hazard Ondřej Závodský, který musí kvůli Schillerové skončit. Spekuluje se, že skutečným důvodem pro Závodského odvolání je fakt, že jeho podřízení zpracovávali stanoviska k tomu, zda bylo v pořádku užívání služebního bytu finanční správy Schillerovou. Ta za něj měla platit jenom 5 tisíc korun měsíčně. Schillerová odvolala Závodského kvůli manažerským postupům a opatřením ve věci hazardu v Česku. Závodský důvody odmítá, zvažuje, že se bude bránit právní cestou. 

Vláda také upravuje jednotlivé sekce na vybraných ministerstvech. Jde o kroky, které napomáhají zeštíhlení státní správy? Nebo o systematické čistky a předčasné vánoční dárky pro jednotlivé ministry? To teď Čechy zřejmě trápit nebude, hlavně, zda budou mít vysněné dárky pod tím svým stromkem doma, v teple.