reklama

Sbor na hlavní nádraží řídil dirigent a organizátor předvánočního setkání Lukáš Prchal. Slavné dílo Jakuba Jana Ryby si pobrukovali také diváci, kteří si posedali na zídky u východů z metra. Další shlíželi na sbor z horního patra obchodu s knihami, který stojí uprostřed odbavovací haly. Mnozí přijeli na nádraží právě na tuto akci, další o ní nevěděli a příjemně je překvapila při cestování. Stejně jako v předchozích letech koncert přilákal stovky lidí.

Se zájmem se u zpívajícího davu zastavovali také cizinci, kterým někteří diváci vysvětlovali, že jde o tradiční akci. Řada lidí si koncert natáčela na mobilní telefony nebo kamery. Mezi přítomnými byly rodiny s dětmi, páry i skupinky přátel. Po vystoupení si vzájemně přáli k Vánocům.

V davu se objevili také dva prezidentští kandidáti Marek Hilšer a Pavel Fischer. Někteří lidé se u nich krátce zastavovali a povídali si s nimi.

Vánoční mši diváci odměnili bouřlivým potleskem. Na závěr koncertu se pak téměř všichni přítomní připojili ke zpěvu známé koledy Narodil se Kristus Pán. Rybova vánoční mše poprvé zazněla na svátky narození Ježíše Krista roku 1796 v katolickém kostele Povýšení svatého Kříže ve Starém Rožmitále.

Před kostelem svaté Ludmily se servírovala rybí polévka

Během tří hodin charita rozdala příchozím celkem 500 litrů, uvařily ji kuchařky z libockého Domova svaté rodiny. Kolemjdoucí zval na pokrm baron Hlad. Charita tuto akci pořádala letos poprvé.

Nápad rozlévat o Vánocích polévku se zrodil díky tomu, že Arcidiecézní charita dostala darem kapry z šetrného chovu od společnosti DHP Conservation. "To byl vlastně důvod, že jsme dostali nabídku takového daru a rozhodli jsme se ji takhle smysluplně využít," řekla mluvčí Arcidiecézní charity Jarmila Lomozová. Mezi lidmi, kteří přišli rybí polévku ochutnat, byli rodiny s dětmi, senioři i lidé bez domova.

Akcí chce charita upozornit společnost na to, že jsou lidé, pro které nejsou Vánoce šťastné a štědré. V období adventu vnímají v Arcidiecézní charitě větší zájem lidí o druhé. "V té předvánoční době jsou lidi velmi citliví na tato témata a jsou velmi štědří. Vždycky zaznamenáváme zvýšený zájem o naše projekty, o dárcovství," dodala Lomozová.

Rozdávání rybí polévky je v období adventu a vánočních svátků tradicí. Na Štědrý den ji bude na Staroměstském náměstí nalévat primátorka Adriana Krnáčová (ANO), starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) bude na Václavském náměstí a na Kampě, starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD) pak před nákupním centrem Eden.