reklama

Evropská komise vyzvala Česko, aby výdaje na projekt Čapí hnízdo vyjmulo z Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Střední Čechy (ROP SČ). Ministerstvo financí o jeho vynětí zatím nerozhodlo. Uvedlo to ministerstvo financí v reakci na dnešní informace Evropské komise, že české úřady se rozhodly vyjmout farmu Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z evropských fondů. Kvůli padesátimilionové dotaci na farmu bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Mluvčí komise sdělila, že české úřady se rozhodly vyjmout farmu Čapí hnízdo z projektů spolufinancovaných z evropských fondů. Uvedla rovněž, že EK posuzuje zprávu Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) o financování farmy. Zprávu už dostaly i české orgány, o tom, co v ní stojí, ale nikdo mluvit nechce. 

„Nepamatuju takovou dělnou spolupráci všech zúčastněných na krytí toho, co se opravdu píše ve zprávě OLAF a co se chystá ohledně Čapího hnízda. Jediný, kdo trochu reaguje a díky komu máme vůbec nějaké informace, je Komise EU. Ta už předevčírem přiznala, že zpráva OLAFu je v Česku a jen díky tomu to víme,“ shrnuje dosavadní dění kolem zprávy šéfredaktor reportážní publicistiky České televize a dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner.

Poukazuje tají na to, že ji musí zveřejnit české orgány. „Co v ní je, nevíme. OLAF nemá pravomoc to dále komentovat a české orgány mlčí jako hrob. Komise však přesto posunuje informace o kousíček dál: dnes uvedla, že Česko samo navrhuje vrátit EU dotaci na stavbu Čapího hnízda ve výši 50 milionů korun. To by znamenalo, že problém tu je,“ vysvětluje investigativní novinář.

„Tím by to už ale přestal být evropský problém, ale jen náš a EU už by do toho nemohla strkat nos. Na to se ovšem ozvalo ministerstvo financí a popřelo, že takové rozhodnutí učinilo; prý se o tom teprve bude jednat v příštích měsících. Jasné tak není nic. A v neděli budou Vánoce. Tak Ježíšku, naděl nám tu zprávu pod stromeček,“ přeje si Wollner.

Ke kauze se vrátil také reportér Jan Tuna, který pro internetovou televizi Stream.cz točí investigativně-publicistický pořad A DOST! o podvodech na spotřebitele. „Však se mu na to složíme, chudákovi. Zaslouží si to, ne? Podváděl v našem zájmu, že ano?! Berme to jako vánoční charitu potřebným... Musíme mu pomáhat! ANO, bude mu líp!“ uvádí s odkazem na heslo hnutí ANO: